Avertisment pentru românii cu telefoane mobile. Amendă de 2.000 de lei. Poliția Română avertizează

google pixel telefon mobil smartphone

SURSA FOTO: Dreamstime

Poliția Română atrage din nou atenția celor care au telefoane mobile. Aceștia nu trebuie să efectueze apeluri la acest număr de telefon decât dacă au neapărat nevoie. În caz contrar, vei primi amendă.

Apel fals la numărul de urgență 112

Apel fals la numărul de urgență 112. Marți, 12 noiembrie 2024, la ora 17:20, o femeie din Târnăveni a apelat serviciul de urgență 112, raportând o situație alarmantă. Ea a povestit că un individ înarmat cu un topor se îndrepta amenințător spre ea.

În scurt timp, apelul s-a întrerupt, iar femeia nu a mai putut fi contactată. Temându-se de o posibilă situație de viață și de moarte, autoritățile au mobilizat resurse impresionante pentru a o găsi și a preveni o tragedie.

O echipă operativă formată din polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale și unități din cadrul Poliției Municipiului Târnăveni, Poliției Iernut, Secției 12 Luduș și Secției 4 Ungheni, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târnăveni, a fost trimisă de urgență la fața locului. Eforturile pentru localizarea apelantei s-au desfășurat cu maximă seriozitate, autoritățile acționând prompt pentru a o găsi și a o pune la adăpost.

În cele din urmă, echipa operativă a găsit-o pe femeia de 44 de ani din Petrilaca, județul Mureș, și a descoperit că aceasta inventase amenințarea pentru a-l speria pe partenerul său de 52 de ani, cu care avusese un conflict verbal. În urma verificărilor, s-a stabilit că nu exista nicio persoană care să reprezinte o amenințare reală, iar incidentul era, de fapt, o falsă alarmă.

”La data de 12 noiembrie 2024, în jurul orei 17:20, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Târnăveni au fost sesizaţi, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că o persoană se îndreaptă înspre aceasta cu un topor în mână. Ulterior, telefonul s-a închis, iar apelanta nu a mai putut fi contactată”, a transmis, marţi seară, IPJ Mureş.

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce pedeapsă a primit femeia?

Apel fals la numărul de urgență 112. Poliția a sancționat-o pe femeie cu o amendă de 2.000 de lei, conform Ordonanței de Urgență 34/2008 privind funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

Conform legislației, alertarea falsă a serviciilor de urgență este pedepsită cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei sau cu prestarea a 200 până la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

În mod similar, apelarea abuzivă a numărului de urgențe poate atrage sancțiuni între 1.000 și 2.000 de lei.

”Astfel, în urma tuturor activităţilor, apelanta a fost identificată, fiind vorba de o femeie de 44 de ani, din Petrilaca, constatând-se că între aceasta şi partenerul ei, de 52 de ani, din aceeaşi localitate, ar fi avut loc un conflict verbal, femeia având intenţia doar de a-şi speria concubinul. Apelanta a fost sancţionată cu amendă în valoare de 2.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă”, a mai transmis sursa citată.

SURSA FOTO: Dreamstime

Apeluri false la numărul de urgență 112 sunt periculoase

Polițiștii au subliniat pericolele apelurilor false, arătând că astfel de incidente pot costa vieți. Fiecare apel de urgență necesită resurse, iar în timp ce echipajele se ocupă de o situație falsă, o persoană aflată cu adevărat în pericol poate aștepta fără ajutor.

Aceste resurse sunt mobilizate pentru cazuri reale de urgență, iar abuzurile asupra serviciului 112 reprezintă o problemă majoră.