Hackerii fac phishing prin coduri QR

Codurile QR au câștigat popularitate ca alternativă la cărțile de vizită tradiționale din hârtie, datorită ușurinței de utilizare. Totuși, această popularitate le-a transformat într-o resursă pentru hackeri, care recurg la phishing prin coduri QR pentru a accesa conturile românilor, făcându-le astfel o țintă pentru infractori.

Escrocheriile de tip phishing reprezintă încercări ilegale și înșelătoare ale infractorilor cibernetici de a obține informații sensibile, cum ar fi datele personale și financiare. Aceste tentative se realizează prin intermediul emailurilor, mesajelor text, site-urilor web, codurilor QR, aplicațiilor sau apelurilor vocale.

Pot fi folosite pentru a vă goli contul

Cazurile de înșelăciune sunt în creștere, iar utilizatorii sunt adesea redirecționați, după scanarea unui cod QR, către site-uri care nu au legătură cu scopul inițial, cum ar fi plata pentru mâncare sau cazare, expunându-și astfel datele personale și financiare.

Escrocii folosesc coduri QR false pentru a înșela utilizatorii și a-i conduce pe pagini web frauduloase.

Această metodă de înșelăciune este cunoscută sub numele de quishing (sau QR phishing), reprezentând o formă de phishing care utilizează coduri QR.

După scanarea codului QR, verificați adresa URL pentru a vă asigura că este a furnizorului dorit. Este recomandat să evitați introducerea datelor de conectare sau a informațiilor personale pe un site accesat printr-un cod QR.

Dacă ceva nu vi se pare în regulă, deschideți un browser și introduceți manual adresa URL.

Mijloace de a evita escrocheriile online

Cei care comit infracțiuni cibernetice fură datele și fotografiile unor servicii reale, precum pensiunile care oferă cazare sau alte tipuri de servicii, și publică oferte false pe diverse site-uri de anunțuri.

Pentru o experiență mai sigură, ar fi bine să folosești un instrument de plată care are o sumă limitată. Înainte de a face o rezervare, caută adresa pe Google și folosește funcția Street View pentru a verifica dacă unitatea de cazare există și arată ca în poze.

E bine să te asiguri că nu sunt alți proprietari la aceeași adresă și să îi contactezi pe cei care ți-au făcut oferta pentru a cere detalii suplimentare. În plus, încearcă să eviți să trimiti banii în avans, decât dacă este absolut necesar.

Pentru a identifica emailurile de tip phishing, fii atent la următoarele semne: solicitări urgente de informații personale, domenii de email suspecte, gramatică și ortografie slabă, linkuri către site-uri false, atașamente nesolicitate, oferte prea bune pentru a fi adevărate, branding inconsistent, solicitări de informații sensibile și salutări generice.