Sfaturi utile pentru șoferi de la RAR pentru sezonul rece

Primul strat de zăpadă aduce întrebări despre anvelopele de iarnă. Ce trebuie să știe șoferii? Odată cu primele ninsori, șoferii din România își pun întrebarea care sunt reglementările legale privind anvelopele de iarnă. Deși în fiecare sezon apar informații contradictorii care creează panică, Registrul Auto Român (RAR) vine cu lămuriri clare pentru toți conducătorii auto.

Legislația din România nu s-a modificat! Toate anvelopele care poartă marcajul M+S (pentru noroi și zăpadă) sunt conforme pentru a circula în condiții de iarnă. Indiferent de denumirea lor comercială, cum ar fi M&S, M.S. sau M+S, aceste anvelope îndeplinesc cerințele legale, explică reprezentanții RAR.

De asemenea, nu există o perioadă fixă în care trebuie montate anvelopele de iarnă, ele devenind obligatorii doar atunci când drumurile sunt acoperite cu gheață, zăpadă sau polei. Legea nu menționează termenii „all-season” ca fiind suficienți pentru circulația în condiții de iarnă. Conform legislației, anvelopele de iarnă trebuie să fie inscripționate cu literele M și S.

Anvelopele ‘all-season’ trebuie evitate. Şoferii pot lua amenzi din cauza lor

Atenție, șoferi! „Anvelopele ‘all-season’ sunt o denumire comercială și nu corespund cerințelor legale pentru condiții de iarnă. Singurul semn care garantează că anvelopa este omologată pentru iarnă este marcajul M+S.

În plus, RAR atrage atenția asupra importanței anvelopelor de iarnă, care sunt proiectate să rămână moi sub 7-8 grade Celsius, asigurând astfel o aderență mai bună pe carosabilul rece. Este recomandat ca șoferii să verifice anul fabricației și adâncimea profilului anvelopelor, iar dacă acestea au mai mult de 4-5 ani, să consulte un specialist.

Anvelopele de iarnă, aflate în stare bună, pot reduce semnificativ distanța de frânare pe drumuri acoperite cu zăpadă, subliniază cei de la RAR. Șoferii care nu respectă legea riscă amenzi între 9 și 20 de puncte. În cazul unui control pe drumuri acoperite cu zăpadă sau gheață, lipsa anvelopelor de iarnă poate atrage sancțiuni.

Cei care nu și-au montat anvelopele de iarnă riscă amenzi de peste 3.000 de lei

Nu uitați, șoferi! Conform legii, este considerată o încălcare a regulilor de circulație să conduceți un autovehicul pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei dacă mașina nu are anvelope de iarnă.

Această regulă se aplică și pentru camioanele care transportă marfă (cu o greutate mai mare de 3,5 tone) și autobuzele (cu mai mult de 9 locuri, inclusiv pentru șofer), care trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile care asigură tracțiunea sau să fie echipate cu lanțuri sau alte echipamente antiderapante.

Dacă nu respectați această regulă, puteți primi o amendă între 1.485 de lei și 3.300 de lei, iar certificatul de înmatriculare vă poate fi reținut pentru o perioadă de timp stabilită prin lege.