Avertisment pentru șoferii care plătesc polițe RCA. Ce urmează în 2025 după plafonarea tarifelor

masini

SURSA FOTO: Dreamstime

Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări, a lansat un avertisment pentru piața de asigurări auto. El spune că „nota de plată” va veni anul viitor, după ce plafonarea tarifelor RCA s-a prelungit pentru că suntem în an electoral.

Avertisment pentru piața de asigurări auto. Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac Asigurări, spune că prelungirea plafonării pentru tarifele RCA va avea mai multe efecte negative. Potrivit explicațiilor oferite de el, decizia a fost luată în contextul în care ne aflăm într-un electoral, iar „nota de plată” va veni anul viitor.

CEO-ul Allianz-Ţiriac Asigurări a lansat un avertisment

Virgil Şoncutean a oferit mai multe explicații miercuri, într-o conferință de presă. El subliniază că „liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor”

De asemenea, specialistul a spus că este necesară o pregătire pentru astfel de intervenții, deoarece elementul politic va rămâne „din păcate” mereu aproape.

Şoncutean a subliniat apoi că deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante, iar „sursele de venit sunt toate listate pe masa lor”.

„S-a prelungit îngheţarea preţurilor tocmai pentru că suntem în an electoral şi liniştea cu orice preţ pare a fi mai importantă decât nota de plată care va veni anul viitor. Dar nu ne surprinde pentru că suntem în piaţa asta de ceva vreme. Nu mai suntem surprinşi de atât de multe lucruri, de cât ar putea fi surprinşi nişte nou veniţi, să spunem.

Şi de asta trebuie să ne pregătim şi pentru astfel de intervenţii pentru că din păcate politicul va rămâne aproape şi cu atât mai mult cu cât deficitul bugetar ajunge la niveluri alarmante probabil că sursele de venit sunt toate listate pe masa lor. Chiar din cele ortodoxe şi din cele mai puţin ortodoxe”, a declarat Virgil Şoncutean.

Intervenția autorităţilor nu a ajutat niciodată

De asemenea, specialistul a subliniat faptul că o piaţă liberă are puterea de a se autoregla, iar intervenția autorităţilor nu a ajutat niciodată.

Virgil Şoncutean a amintit apoi că ultimii 8 ani au fost foarte tumultuoşi, cu falimente, plafonări și înghețări.

CEO-ul Allianz-Ţiriac Asigurări spune că va urma „o perioadă destul de proactivă în care nu ştim cum se va comporta fiecare jucător”, după ce vom ieși din înghețarea curentă.

El a explicat că intervenţiile de plafonare și de îngheţare au dus de multe ori piața cu un pas în spate, ci nu în față.

Toate aceste elemente care pot fi observate și astăzi, spune specialistul, reprezintă o frână. Astfel, el concluzionează că piața trebuie lăsată liberă pentru a funcționa corespunzător.

„O intervenţie a autorităţilor, principial vorbind, nu a ajutat niciodată. Dacă ne uităm la ultimii 8 ani au fost foarte tumultuoşi, cu falimente, cu plafonări, cu îngheţări şi de prime acum şi de comisioane. Sigur că această îngheţare pe unii i-a prins mai bine îmbrăcaţi, pe unii i-a prins mai nepregătiţi. Când vom ieşi din această îngheţare va urma o perioadă destul de proactivă în care nu ştim cum se va comporta fiecare jucător.

Noi suntem unii dintre jucătorii pe care îngheţul ne-a prins îmbrăcaţi bine şi de aceea nu suntem în postura în care să spunem că noi vom înregistra deocamdată pierderi din acest lucru, dar nu sunt toţi jucătorii în această postură. După îngheţare e o mare necunoscută, ce se va întâmpla şi cum se vor recupera aceste intervenţii, însă istoric dacă ne uităm vedem că intervenţiile de plafonare, de îngheţare duc cel puţin principial piaţa un pas în spate şi nu un pas în faţă.

Şi poate e şi unul din motivele pentru care ne zbatem ca pondere în produsul intern brut, ca industrie, undeva între 1,15 – 1,30 puncte procentuale în ultimii 20 de ani. Şi aceste elemente pe care le vedem şi astăzi sunt o frână. În mod normal piaţa trebuie să o laşi liberă”, a completat Virgil Şoncutean.

Intervenţia prin plafonare poate să pună seminţele viitoarelor falimente

Totodată, acesta a explicat că primele ar trebui să fie suficiente pentru a acumula rezerve din care să fie plătite daunele.

„Întotdeauna am spus că intervenţia prin plafonare poate să pună seminţele viitoarelor falimente. Mai ales pe jucătorii pe care îi surprinde mai puţin pregătiţi”, a conchis Virgil Şoncutean.