Registrul Auto Român (RAR) avertizează cu privire la fenomenul dezinformării în domeniul auto
Recent, un fenomen îngrijorător a început să capete amploare în domeniul auto: postări și site-uri care răspândesc informații distorsionate, menite să creeze panică printre proprietarii de vehicule.
În ultima vreme, tot mai multe platforme online au început să promoveze știri alarmante despre schimbări dramatice în legislația rutieră sau modificări “revoluționare” ale regulilor de circulație, anunță Registrul Auto Român (RAR) pe pagina sa de Facebook.
Aceste articole, de cele mai multe ori, sunt prezentate sub formă de clickbait, cu titluri șocante menite să capteze atenția cititorului și să-l determine să acceseze linkurile care, de fapt, conduc spre site-uri pline de conținut fals. Uneori, aceste informații sunt bazate pe zvonuri sau mituri neconfirmate, care se propagă rapid.
”Atenție la dezinformare, clickbait și fake-news! Interesul nostru pentru mașini, modificarea legislației din domeniu și teama că am putea fi luați prin surprindere de noutăți pe care nu le-am aflat sunt aspecte care nu le puteau scăpa celor care ne exploatează în scopuri negative atenția și timpul pe rețelele sociale.
V-am trezit curiozitatea? Dacă da, haideți să detaliem…
În ultima perioadă ne-au atras atenția diferite postări și materiale menite să genereze panică, neîncredere sau chiar revoltă printre deținătorii de vehicule. Cititorii sunt bombardați cu tot felul de informații false, extrase din context sau cu știri “reșapate” cu rolul de a aduce accesări paginilor și site-urilor respective”, arată RAR.

Registrul Auto Român îi sfătuiește pe oameni să fie atenți la articolele mincinoase
Un exemplu recent este o pagină de social media extrem de populară, care s-a transformat într-o platformă de diseminare a unor articole mincinoase. Printre subiectele promovate se află, în mod fals, schimbări radicale ale reglementărilor pentru mașini, dar și alte mituri legate de fenomenul auto.
Printre subiectele promovate se află, în mod fals, schimbări radicale ale reglementărilor pentru mașinile de epocă, dar și alte mituri legate de fenomenul auto.
Deși aceste articole pot părea atractive pentru pasionații de vehicule vechi, este foarte important să nu ne lăsăm pradă acestui tip de manipulare, recomandă Registrul Auto Român (RAR).
Pentru a evita dezinformarea, trebuie să fim critici și să verificăm sursele înainte de a răspândi mai departe orice informație.
Înainte de a ne lăsa influențați de articole “bombă”, este esențial să consultăm sursele oficiale și să căutăm confirmări din partea autorităților competente, precum Registrul Auto Român (RAR), care poate oferi clarificări despre orice modificare legislativă sau reglementări noi.
”O pagină urmărită de sute de mii de utilizatori a devenit rampă de lansare pentru articolele înșelătoare publicate pe un site creat recent. Printre mașinile de epocă sunt promovate știri false precum modificări “bombă” ale legislației din domeniul rutier, mituri despre mașini sau fenomene închipuite care au șocat șoferii etc.
Mulți dintre voi urmăriți pagina despre care scriem, pentru că acolo erau promovate autoturisme, tractoare și camioane românești din alte vremuri sau povești ale celor care le restaurează. Și nouă ne plac aceste autovehicule și vi le prezentăm de fiecare dată când le fotografiem prin reprezentanțe, dar vă recomandăm să nu vă lăsați “seduși” de povești imaginare și dezinformări!
Verificați, iar dacă tot nu ați identificat adevărul, aveți la dispoziție multiple metode de a solicita informații de la autoritatea responsabilă din acel domeniu.
Ne pasă de ceea ce se întâmplă în domeniul auto și credem că o informare corectă ajută la creșterea gradului de siguranță în trafic. Pentru noi toți”, arată RAR.