Cercetătorii australieni au efectuat o analiză a 17 studii publicate în ultimii 44 de ani, din 11 țări, inclusiv din SUA și Marea Britanie.
„Am descoperit o asociere între deținerea unei pisici și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie”, au explicat psihiatrul John McGrath și colegii săi cercetători de la Centrul Queensland pentru Cercetare în Sănătate Mintală. Studiul lor a fost publicat anul trecut.
Această teorie a fost propusă prima dată într-un studiu din 1995, analizându-se expunerea la un parazit numit Toxoplasma gondii, scrie Science Alert.
Avertisment pentru stăpânii de pisici. Ce boală ar putea dezvolta
Toxoplasma gondii, un parazit în mare parte inofensiv, se transmite prin diferite mijloace. Inclusiv prin carnea insuficient gătită și apa contaminată. Cu toate acestea, cea mai neclară cale de transmitere era prin contactul cu o pisică infectată sau cu fecalele acesteia.
În urma contactului cu parazitul, sistemul imunitar al organismului generează un răspuns imun decelabil prin identificarea anticorpilor serici specifici – anti T.gondii de tip IgM si IgG.
Se estimează că 40 de milioane de oameni din Statele Unite ar putea găzdui acest parazit.
Studiile au descoperit că o persoană care a stat în preajma pisicilor în timpul copilăriei poate fi mai vulnerabilă la schizofrenie, dar nu toate studiile au găsit o asociere clară.
Unii asociază expunerea pisicilor la scoruri mai mari pe scale care măsoară trăsăturile legate de schizofrenie – care afectează gândurile, sentimentele și comportamentele unei persoane – și experiențe de tip psihotic. Dar alte studii nu confirmă această asociere.
Pentru a obține o imagine mai clară, McGrath și echipa sa spun că este nevoie de o analiză amănunțită a tuturor cercetărilor pe aceste subiecte.
Se poate infiltra în sistemul nervos central
O mușcătură de la o pisică infectată sau materiile fecale ale unei pisici infectate pot transmite T. gondii.
Odată ajuns în corpul uman, T. gondii se poate infiltra în sistemul nervos central și poate influența neurotransmițătorii. Parazitul a fost legat de schimbările de personalitate, apariția simptomelor psihotice și unele tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia.
„După ajustarea unor covariabile, am descoperit că indivizii expuși la pisici aveau șanse de aproximativ două ori mai mari de a dezvolta schizofrenie”, a explicat echipa.
Există câteva lucruri importante de reținut aici, cum ar fi faptul că 15 din cele 17 studii au fost studii caz-control. Acest tip de cercetare nu poate dovedi cauza și efectul și adesea nu analizează lucruri care ar fi putut afecta atât expunerea, cât și rezultatul. De exemplu, unul dintre cele 17 studii nu a găsit nicio asociere între deținerea unei pisici, înainte de vârsta de 13 ani, și dezvoltarea ulterioară a schizofreniei.
Cu toate acestea, a descoperit o legătură notabilă atunci când deținerea pisicilor a fost restrânsă la un anumit interval de vârstă (între 9 și 12 ani), ceea ce sugerează că intervalul de timp rămâne incert.