Mirosul urinei de pisică este foarte neplăcut, iar spălarea rufelor pătate poate înrăutăți lucrurile.
Care sunt cauzele pentru care pisica urinează pe haine
Există trei motive principale pentru care pisica poate urina pe haine:
- cauze medicale
- cauze comportamentale
- cauze legate de litieră
Patpedia a analizează fiecare dintre aceste cauze, astfel încât să vă fie mai ușor să identificați rădăcina problemei și să dezvățați pisica de acest obicei.
Cauze medicale
Starea actuală de sănătate a animalului de companie poate fi motivul pentru care adoptă acest comportament nou (și nedorit). Mai multe afecțiuni medicale pot duce la o schimbare a obiceiurilor de urinare, inclusiv:
FLUTD (Boala tractului urinar inferior al felinei)
Aceasta este o afecțiune relativ comună la pisici, care poate duce la urinare frecventă și dureroasă cauzată de inflamația vezicii urinare. Mucoasa interioară a vezicii urinare devine iritată, ceea ce face ca pisica să simtă nevoia de a urina mai des și în locuri mai puțin probabile decât în litieră
Vinovatul pentru această afecțiune, cistita infecțioasă, este cauzată de o infecție bacteriană. Cu toate acestea, există și cauze neinfecțioase, cum ar fi pietrele de struvită, care duc la FLUTD. Lăsată netratată, poate duce la pietre la vezică și chiar blocaje, care pot fi fatale.
Boli cronice de rinichi
Dacă rinichii nu funcționează corect, acest lucru poate duce la acumularea de toxine în organism, provocând urinare recurentă și diluată. Principala sarcină a rinichilor este să elimine toxinele din sânge, așa că, dacă nu funcționează așa cum ar trebui, aceste toxine vor începe să se acumuleze și vor face pisica să se simtă rău. Alte semne potențiale de avertizare includ pierderea poftei de mâncare, gingii palide și slăbiciune generală.
Probleme cu tiroida
Această glandă mică din gâtul pisicii joacă un rol vital în sănătatea sa generală, inclusiv în obiceiurile urinare. Când funcționează corect, glanda tiroidă reglează metabolismul și producția de hormoni.
Diabet
Reglarea nivelului de zahăr din sânge este vitală pentru pisicile diabetice și o modalitate prin care fac acest lucru este să urineze mai des.
Dacă pisicuța pare să urineze mai mult decât de obicei și lasă în urmă bălți mai mari decât în mod normal, ar putea fi un semn de diabet.
Cauze comportamentale
Felul în care se simte pisica din punct de vedere emoțional ar putea fi motivul din spatele noilor ei obiceiuri de a urina. Uneori, poate fi direct afectată de factori externi, iar alteori poate fi vorba de o luptă internă.
Marcarea teritoriului
Ați auzit de câini care urinează pe lucruri pentru a-și marca teritoriul, dar știați că și pisicile fac asta? Când o pisică urinează pe ceva, lasă în urmă cantități mici de feromoni în urină. Aceste semnale chimice comunică altor pisici că această zonă este revendicată și servește drept avertisment pentru a sta departe.
În orice caz, felinele își marchează teritoriul atunci când simt că sunt amenințate într-un fel: poate că există un nou animal de companie în casă.
Stres și anxietate
La fel ca oamenii, pisicile pot suferi de anxietate. Și atunci când o fac, se poate manifesta în mai multe moduri, inclusiv urinând pe haine.
Diverse lucruri ar putea face ca pisica să se simtă stresată sau anxioasă, cum ar fi mutarea într-o casă nouă, trecerea de la hrana uscată la cea umedă.
Căută mai multă atenție
În unele cazuri, o pisică poate începe să urineze pe haine ca o modalitate de a-ți atrage atenția. Pisica simte că nu primește suficientă dragoste și afecțiune din partea stăpânilor.
Cauze legate de litieră
Nu în ultimul rând, s-ar putea ca ceva să fie în neregulă cu litiera. Curățenia este un factor important, iar dacă litiera nu a fost igienizată, asta ar putea fi problema.
În plus, unele pisici preferă un anumit tip de așternut. Dacă ați schimbat recent așternutul, acesta ar putea fi motivul pentru care urinează în altă parte.
Cum să împiedici pisica să urineze pe haine
Cel mai bun mod de a opri pisica să urineze pe haine este să vă dați seama ce anume cauzează problema. Mergeți la medicul veterinar pentru a exclude orice probleme medicale, deoarece acestea vor trebui abordate înainte de a trece la orice altceva.
Dacă nu pare să existe un motiv medical pentru comportamentul pisicii, aruncați o privire la mediul său și vedeți dacă există ceva care ar putea să o streseze sau să o facă să se simtă anxioasă.