Culoarea vi se pare prea suspectă pentru a vă risca sănătatea. Cu toate acestea, carnea tocată de vită poate fi bună de mâncat.

Iată ce trebuie să știți despre când este și când nu este sigur să mâncați carnea tocată, a cărei culoare este gri. În plus, aflați ce anume indică vechimea cărnii tocate, potrivit Eatingwell.

Carnea de vită tocată de culoare gri este sigură?

Da și nu. Carnea de vită tocată de culoare gri poate fi consumată, dar depinde de locul în care are acea culoare. Când carnea proaspătă este tăiată are o culoare violet. După cum explică USDA (Departamentul Agriculturii din Statele Unite), carnea conține un pigment numit oximioglobină, care, atunci când este expus la oxigen, creează culoarea roșie, asociată de obicei cu carnea de vită tocată.

Dacă deschideți un pachet de carne de vită tocată și descoperiți interiorul gri, acest lucru este cauzat de faptul că acea bucată de carne nu a fost expusă la oxigen. În acest caz, carnea este încă sigură pentru consum, cu condiția să nu aibă alți indicatori de deteriorare.

Dacă exteriorul cărnii, sau majoritatea conținutului pachetului, a devenit gri sau maroniu, este un semn că începe să se strice și trebuie aruncată imediat.

Cum mai puteți verifica dacă poate fi bună de mâncat

În afară de culoare, există alți doi factori pe care îi puteți verifica pentru a determina dacă un pachet de carne de vită este încă bun de mâncat.

Miros

Dacă deschideți pachetul și vă izbește un miros neplăcut, acesta este un semn că începe să se strice. Carnea tocată de vită proaspătă nu ar trebui să aibă un miros vizibil, așa că orice miros neplăcut este un motiv de îngrijorare.

Textură

Carnea de vită tocată ar trebui să aibă o consistență relativ fermă, iar atunci când este stoarsă, ar trebui să se despartă în mod natural. Dacă are o textură moale sau lipicioasă, înseamnă că nu mai e bună. După cum explică USDA, o textură lipicioasă ar putea indica prezența bacteriilor de alterare. Carnea tocată de vită cu aceste texturi trebuie aruncată.

În cazul în care este gri la exterior sau are un alt indicator de deteriorare, cel mai bine este să o aruncați. Dar dacă arată și miroase bine, puteți să o folosiți.

De asemenea, dacă are zone care sunt colorate în alb sau albastru, poate fi un semn al mucegaiului și ar trebui aruncată.

Verificați data de expirare

Datele de expirare sunt instrucțiuni suplimentare pentru a ști dacă carnea de vită tocată mai este bună. Data de expirare îi spune comerciantului cât timp poate fi afișat un produs pentru vânzare. Carnea de vită tocată poate fi refrigerată și consumată în siguranță până la două zile după această dată.

Nu ar trebui să mâncați carne de vită tocată după data de expirare, decât dacă a fost congelată, caz în care poate dura până la 4 luni.