Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Este un mare pericol

telefoane mobile smartphone

SURSA FOTO: Unsplash

În ultima vreme, v-ați dezvoltat un obicei de care nu sunteți deloc mândru. Ori de câte ori vă simțiți copleșit de ceva sau sunteți neliniștit, instinctul este să vă întindeți după telefon, să deschideți TikTok și să căutați mângâiere în videoclipuri care oferă o evadare temporară din realitate. Acest impuls de a fugi spre dispozitiv este unul tot mai comun și, din păcate, deloc sănătos.

Dependența de telefoane mobile. Pe măsură ce viețile ni s-au schimbat și trăim mai mult online, nu este un secret că dependența noastră de smartphone-uri a crescut și ea. Dar acest lucru poate duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi derularea la nesfârșit prin rețelele sociale sau statul cu ochii în ecranele minuscule ore în șir.

Aproximativ 57% dintre americani spun că sunt dependenți de telefoane, conform unui sondaj realizat în 2023 de Reviews.org.

Dependența de telefoane mobile. Acest sentiment de încredere poate crea o relație dăunătoare, oarecum paradoxală

În plus, americanii petrec în medie 4 ore și 25 de minute pe dispozitivele mobile în fiecare zi – o creștere de 30% față de 2022, arată studiul, conform Cnet.

Acest sentiment de încredere poate crea o relație dăunătoare, oarecum paradoxală, cu dispozitivele noastre. Un sondaj Pew Research din martie a constatat că 72% dintre adolescenții din SUA spun că se simt „liniștiți” atunci când nu au smartphone-ul, în timp ce 44% spun că acest lucru le provoacă anxietate.

Telefoanele au devenit ca o ”pătură” de securitate

„Telefoanele au devenit ca o pătură de securitate”, spune psihologul Carder Stout.

Dacă cineva care este mai introvertit, intră într-un restaurant și așteaptă un prieten, s-ar putea să se simtă neliniștit sau inconfortabil și, instinctiv, pune mâna pe telefon

„Deodată, când încep să scroleze, se simt în siguranță”, adaugă Stout. „Ei simt că sunt conectați la ceva, fie că trimite mesaje unui alt prieten, fie că se uită la rețelele sociale”, spune el.

S-ar putea să vă scufundați în rețelele de socializare pentru a evita o sarcină sau pentru o amânare temporară a orice aveți în minte.

„Este atât de ușor să pornești telefonul și să te uiți la altceva pentru a-ți distrage atenția”, spune psihologul clinician Paul Losoff.

„De-a lungul timpului, creierul începe să recunoască că se simte bine. Unii ar putea argumenta că este același lucru cu un proces care provoacă dependență, pentru că creierul  tânjește din ce în ce mai mult după acel telefon”, susține el.

Dependenţa de telefoanele mobile, o reală problemă a societăţii moderne / SURSA FOTO: Unsplash

O injecție cu dopamină

Dependența de telefoane mobile. Fiecare notificare sau „like” de pe rețelele sociale poate fi o injecție cu dopamină, un neurotransmițător care dă senzații de plăcere. Ginger Pennington, profesor asociat de psihologie la Universitatea Northwestern, compară experiența de a parcurge rețelele sociale cu „terapia cu amănuntul”.

„Vrem un fel de remediu emoțional pentru a ne simți bine”, notează ea.

„Dacă facem o mică achiziție și ne simțim bine sau dacă obținem un mic sunet de pe TikTok sau un mic videoclip amuzant ne va face să ne simțim bine, este pentru că noi căutăm acea recompensă mentală, psihologică și emoțională”, spune ea.

Platforme precum TikTok și Instagram Reels folosesc imprevizibilitatea pentru a ne menține acolo.

Nu toate videoclipurile te vor face să râzi sau nu rezonează, așa că s-ar putea să continui să derulezi până când vei găsi unul care o va face. Și odată ce dai peste acel videoclip grozav, acesta este un  stimulent și mai mare pentru a continua derularea și a-l găsi pe următorul.

„Există multe moduri în care aceste platforme sunt proiectate pentru a se juca cu psihologia noastră”, spune Juliana Schroeder, profesor asociat la Universitatea din California, Berkeley,.

Efectele derulării la nesfârșit

Dependența de telefoane mobile. A fi lipit de telefon nu afectează doar memoria (mai poți memora azi, ca în trecut, un număr de telefon?) și concentrarea, dar poate afecta și relațiile din viața reală. De exemplu, dacă toată lumea are telefoanele scoase pe masă, la o cină, aceasta poate diminua calitatea timpului petrecut împreună.

„Înainte, un telefon era doar un telefon, iar acum este un mini computer mai ușor de utilizat și mai accesibil decât orice computer real. Este ceva care te învață mai bine decât te cunoști tu însuți”, spune Sheehan Fisher, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Northwestern.

Android și iOS au instrumente pentru timpul petrecut pe ecran pentru a vă ajuta să reduceți timpul petrecut cu aplicațiile preferate.

Companiile de social media au introdus măsuri de siguranță și sănătate mintală pentru a reduce criticile, cum ar fi ascunderea like-urilor pe Instagram sau limitarea timpului petrecut de adolescenți pe TikTok în mod implicit.

Un purtător de cuvânt TikTok a remarcat că compania folosește o combinație de tehnologii și echipe de moderare pentru a identifica și elimina conținutul care încalcă regulile comunității și are instrumente de bunăstare, cum ar fi un tablou de bord pentru timpul de utilizare, care rezumă cât timp a petrecut cineva în aplicație. Dar unii spun că nu este suficient.