Boala pe care oamenii o pot lua de la pisici. În cazuri grave, îi poate ucide

Persoanele care au pisici pot suferi de o boală periculoasă. Iată toate detaliile despre complicațiile posibile și despre simptomele asociate.

Cercetătorii au analizat 17 studii efectuate în ultimii aproape 50 de ani. S-a descoperit că există o corelație între proprietarii de pisici și un risc crescut de tulburări schizofrenice.

Deși nu există dovezi clare că pisicile sunt cauza directă a acestor tulburări, o ipoteză sugerată de cercetători este că expunerea la parazitul cunoscut sub numele de Toxoplasma gondii, transmis de pisici, ar putea fi un factor contribuitor.

Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine această asociere, spun oamenii de ştiinţă. Ei încearcă să stabilească dacă deținerea pisicilor ar putea reprezenta un factor de risc pentru tulburările mentale.

Ce simptome are Toxoplasmoza

Parazitul Toxoplasma gondii cauzează afecţiunea cunoscută sub numele de Toxoplasmoză. În cazul în care nu este depistată şi tratată la timp, această boală poate veni cu complicaţii serioase asupra creierului şi poate duce chiar la moartea persoanei infectate.

Din fericire, de multe simptomele nu apar sau sunt uşoare. Printre ele, se numără:

  • febră,
  • dureri musculare,
  • gât inflamat,
  • oboseală,
  • dureri de cap,
  • mărirea ganglionilor limfatici,
  • durere în gât,
  • slăbiciune generală,
  • inflamația ochilor.

Problemele mai grave se întâlnesc la persoanele care un sistem imunitar scăzut.

Pentru a se elimina orice risc, este nevoie ca pisicile să fie deparazitate în mod corespunzător.

pisica pisici
Nu uita să îţi deparazitezi animalul de companie / SURSA FOTO: Capital

„Dintre cei care fac toxoplasmoză există și formele severe cu afectare cerebrală. Toxoplasmoza este o boală parazitară care afectează creierul exact cum are o altă afectare organică.

În momentul în care nu e tratată, uneori, într-un procent destul de mic poate să fie și o afectare cerebrală mai ales la persoanele care au un sistem imunitar deficitar, persoanele care au infecție HIV/SIDA, cei care au diverse alte afecțiuni care scad imunitatea.

Afectarea cerebrală se referă ca la orice alt microorganism care afectează cerebral, plămânii, etc.

Toxoplasmoza cerebrală reprezintă o complicație de temut la cei care au infecție cu toxoplasmă când nu e tratată, când nu e diagnosticată la timp și că înseamnă o afectare concretă, cerebrală și care duce la complicații importante, chiar la deces”, a spus medicul Adrian Marinescu pentru DCMedical.

Alte boli pe care iubitorii de feline le pot contracta

Nu sunt singurele boli pe care le poţi lua de la pisica ta. Iată la ce trebuie să mai fie atenţie posesorii de feline.

Boala zgârieturii de pisică

Potrivit Centrului de Prevenire și Control al Bolilor, aproximativ 40% dintre pisici poartă bacteria care provoacă această infecție.

Oamenii pot contracta această infecție prin zgârieturi, mușcături sau salivă, manifestându-se prin roșeață și umflături, iar uneori și prin simptome asemănătoare răcelii.

Rabie (turbare)

Acest virus afectează sistemul nervos central și poate fi fatal atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Vaccinarea animalului tău de companie și evitarea contactului cu animalele sălbatice sunt măsuri de prevenire eficiente împotriva rabiei.

Boala Lyme

Această boală poate fi contractată de la căpușele care trăiesc în blana animalului tău de companie.

Rareori provoacă simptome, dar cele posibile includ febră, dureri musculare sau articulare și mâncărimi.

Tinea corporis

Această infecție fungică poate apărea pe piele și poate fi contactată de la piscine, vestiare sau chiar de la animalul tău de companie. Semnele includ un inel roșu cu o margine mai întunecată și pete roșii care provoacă mâncărimi sau bășici.

Infecția poate afecta și scalpul sau blana animalului, manifestându-se prin zone fără blană sau cu fire rare.

Salmonella

Deși ai putea crede că Salmonella este asociată doar cu carnea insuficient gătită, se pare că și animalele de companie pot transmite această bacterie. Salmonella trăiește în sistemul digestiv al animalelor, chiar și în cele care par să fie perfect sănătoase.

Cu toate acestea, animalele pot transmite bacteriile prin fecale. De asemenea, pot să-și contamineze alte părți ale corpului, cum ar fi nasul și botul. Dacă nu te speli pe mâini după ce ai atins un animal infectat, te poți îmbolnăvi grav.

Paraziți

Există riscul de a contracta paraziți de la animalul tău de companie. Este important să te asiguri că animalul tău este vaccinat și deparazitat regulat.

Paraziții pot trăi în tractul digestiv al animalului, iar larvele lor pot fi transmise prin fecale. De asemenea, este recomandat să eviți să mergi desculț afară.