Ai pus benzină într-un motor diesel? Ce riști și cum poți evita pagubele majore

Deși pare o greșeală de începător, alimentarea greșită a mașinii cu benzină în loc de motorină este mai frecventă decât s-ar crede. Chiar și șoferii experimentați pot cădea pradă neatenției sau rutinei.

Însă această eroare poate duce la consecințe grave pentru motor, mai ales dacă este ignorată.

Situația se poate remedia fără urmări costisitoare

Dacă eroarea este descoperită imediat, situația se poate remedia fără urmări costisitoare. Important este ca motorul să nu fie pornit după alimentare.

„Dacă ai băgat benzină în loc de motorină și nu ai apucat să pornești motorul, nu se va întâmpla nimic. Nu trebuie decât să scoți tot carburantul din rezervor și apoi să faci plinul cu motorină.

Pentru asta, poți să chemi o platformă să îți ducă mașina într-un service sau să chemi o firmă de depanare.

La multe mașini, poți scoate pe loc carburantul din rezervor, dacă deconectezi furtunul care intră în filtrul de combustibil și pui contactul ”, explică mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Câtă benzină e prea mult?

În cazul unei cantități mici, lucrurile pot fi mai simple.

„Dacă ai băgat 1-2 litri de benzină și ți-ai dat seama și ai oprit pompa, nu e neapărat să o scoți. E suficient să faci plinul cu motorină.

Dar, dacă la un rezervor de 40 de litri, ai 4 litri cu benzină, trebuie să o dai afară”, avertizează același specialist.

Pornirea motorului cu amestec de benzină în sistemul diesel este pasul care poate declanșa daune serioase. Benzina nu are proprietăți de lubrifiere și poate duce la uzura sau chiar distrugerea pompei de înaltă presiune și a injectoarelor.

De asemenea, diferența de compoziție chimică și densitate dintre benzină și motorină poate duce la blocarea pistoanelor sau colmatarea filtrului de combustibil. În cazuri grave, întregul motor poate fi compromis.

Cum acționezi corect

În funcție de modelul mașinii, există metode de evacuare a amestecului din rezervor fără a porni motorul, prin deconectarea furtunului filtrului de combustibil. Însă această operațiune trebuie realizată de un specialist.

În orice situație, este recomandat să soliciți sprijinul unui mecanic, al unui angajat al benzinăriei sau al unei firme de depanări auto.

„Deplasare la fața locului si golirea rezervorului poate costa între 250 și 400 de lei. Dacă e necesară și o curățare a sistemului, se mai adaugă încă 150-200-300 de lei, în funcție de motor.

Dacă se dorește golirea și curățarea în service, costul e între 200 și 500 de lei, la care se adaugă transportul cu platformă, încă 100-200 de lei”, explică un reprezentant al unei firme de depanări pentru ProMotor.