Este, însă, prima dată când toate aceste probleme coincid cu amenințările crizei climatice, diminuării resurselor, pandemiei și războiului, scrie Seekingalpha.

O lume fragmentată

Șansele unei recesiuni globale sunt mari, majoritatea economiilor înregistrând simultan o încetinire. Europa este afectată de războiul din Ucraina, China de politica ei ”zero COVID” și de disputele comerciale cu Occidentul, iar Statele Unite – deși se simt relativ mai bine, încetinesc, în condițiile în care Rezerva Federală acționează în mod intenționat frânele pentru a stopa inflația.

Este prima dată când aceste probleme coincid cu amenințările crizei climatice

Lumea s-a confruntat și înainte cu recesiuni, dar de data aceasta situația poate fi ceva mai îngrijorătoare. Este, probabil, pentru prima dată când aceste probleme conicid cu amenințările crizei climatice, subliniază publicația.

În al doilea rând, lumea a devenit recent din ce în ce mai fragmentată. Evenimentele geopolitice, economice și climatice se exacerbează reciproc. Oamenii au decis să acorde prioritate primelor două, în detrimentul crizei climatice și accelerează utilizarea combustibililor fosili.

Kristina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internațional,  a declarat: „Putem supraviețui inflației, putem supraviețui recesiunii, dar nu putem supraviețui crizei climatice”.

Există și o parte plină a paharului?

S-ar putea presupune că o încetinire a economiei globale va însemna și că emisiile gazelor cu efect de sare vor scădea și ele, așa cum s-a văzut în timpul închiderilor din 2020 din cauza pandemiei COVID. Dimpotrivă, 2022 va fi anul cu cele mai multe emisii din istoria omenirii. Dependența continuă și distructivă de combustibilii fosili continuă să se accelereze, în ciuda recesiunii, a acordurilor diplomatice și a angajamentelor statelor privind emisii ”zero net”.

Sursele regenerabile câștigă teren

Chiar și așa, sursele regenerabile câștigă teren. Europa își accelerează acum în mod clar și rapid tranziția către energiile regenerabile. Și China accelerează tranziția deja agresivă către surse regenerabile, fiind, de departe, cel mai important distribuitor de energie solară la nivel mondial.

Nu se vorbește deloc despre schimbările climatice în  lumea finanțelor și există o lipsă de acțiune. Cei din managementul activelor au considerat orizonturile de timp ale investițiilor și schimbările climatice ca fiind foarte diferite. Dar schimbările climatice au devenit un pericol tot mai prezent în lume.

Creșterea economică și riscurile climatice pot fi decuplate

Argumentele privind decreșterea par să se bazeze pe presupunerea că orice creștere economică de aici înainte va trebui să se bazeze pe energie cu conținut ridicat de carbon. Cu toate acestea, creșterea economică și riscurile climatice pot fi acum decuplate. Decreșterea nu este scopul; obiectivul este reorientarea economiei pentru a obține creștere economică, îndepărtând, în același timp, riscul.

Poate că se va ajunge la ziua în care economia mondială va funcționa fără a mai fi nevoie de capitalism și de piețe, dar acea zi este mult prea departe pentru a ajuta la rezolvarea, din timp, a crizei climatice.

În cele din urmă, lumea va ieși din recesiune, dar nu va mai putea face nimic pentru a opri riscurile crizei climatice.