Patronatul Producătorilor de BCA atrage atenţia că existenţa a două salarii minime, unul pentru mediul privat şi unul pentru zona bugetară, ar distorsiona piaţa muncii.
Legea salarizării unitare, la care lucrează Ministerul Muncii, vizează creşterea salariului minim brut în sectorul bugetar până la 1.750 lei din ianuarie 2018, fără a impune însă aceeaşi majorare şi sectorului privat. Cu alte cuvinte, bugetarii se aşteaptă la creşteri salariale net superioare celor pregătite salariaţilor din companiile private. Unul dintre efectele unei astfel de măsuri asupra mediului privat va fi adâncirea crizei forţei de muncă, angajaţii fiind mai tentaţi să lucreze la stat, decât în privat.
„Considerăm absolut necesară începerea de către Guvern a unui dialog real cu confederaţiile patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, pentru a agrea evoluţia salariului de bază minim brut garantat în plată pentru perioada 2018 – 2020. PRO BCA consideră că nu se justifică existenţa a două salarii minime, unul pentru mediul privat şi unul pentru zona bugetară, având în vedere că acest lucru ar distorsiona piaţa muncii“, se arată într-un comunicat al organizaţiei patronale.
Fără a avea o evoluţie clară pe termen mediu a nivelului salariului minim brut garantat, cât şi a nivelului taxelor pe forţa de muncă, mediul de afaceri autohton, precum şi potenţialii investitori, nu vor avea predictibilitatea necesară fundamentării deciziilor de business, mai precizează patronatul.
Reprezentanţii organizaţiei au fost nemulţumiţi şi de creşterea nivelului salariului minim la 1.450 lei, efectuată la începutul acestui an. Potrivit patronatului, majorarea de 16% a salariului minim după numai nouă luni de la majorarea anterioară de 19%, forţează unele companii să facă concedieri, pentru a reduce cheltuielile.
„Companiile care suportă această majorare au o cheltuială suplimentară importantă pe care trebuie să o transfere în piaţă. Acest lucru nu se poate realiza imediat, mai ales în sectoarele industriale puternic concurenţiale. În consecinţă, companiile vor trebui să reducă imediat alte cheltuieli, începând cu cele de investiţii şi personal“, preciza la începutul acestui an Marius Marin, directorul general al PRO BCA.
El a mai arătat că această creştere cumulată de 38% a salariului minim brut, faţă de valoarea de la sfârşitul lunii aprilie a anului trecut, nu poate fi compensată prin creşterea productivităţii. În plus, directorul patronatului menţionează că o creştere a preţurilor de vânzare pentru produsele româneşti dă un avantaj suplimentar celor din import.