În contextul tensionat actual din Europa de Est, Statele Unite ale Americii avertizează că Beijingul ar putea profita, acum, când întreaga atenție a Occidentului este îndreptată spre Rusia și Ucraina. Armata Americană suspectează China de intenții ascunse în Asia.
Recent, generalul american Kenneth Wilsbach, comandantul forţelor aeriene ale Statelor Unite ale Americii în Pacific, a subliniat că susţinerea oferită de China Rusiei, în conflictul actual cu Ucraina, naște diverse întrebări despre intenţiile Chinei în Asia.
„Dacă ne întrebăm, oare China va vedea ceea ce se întâmplă în Europa şi (…) va încerca ceva în Indo-Pacific, într-adevăr, aceasta este un motiv de îngrijorare. Am îngrijorări cu privire la faptul că ei (China) ar putea dori să profite. Nu ar fi surprinzător dacă ei vor încerca ceva ce ar putea fi provocator, pentru a vedea în ce măsură reacţionează comunitatea internaţională”, a declarat generalul american Kenneth Wilsbach.
China, acuzată că provoacă tensiune militară în Asia
Reamintim că, la începutul lui februarie, China şi-a exprimat sprijinul pentru Rusia în conflictul actual cu Ucraina, opunându-se extinderii NATO în Europa de Est. Atunci, generalul american Kenneth Wilsbach a declarat că a avut discuții oficiale cu colaboratori şi alte entităţi despre intențiile Chinei în regiunea Indo-Pacific, potrivit Agerpres. În prezent, forțele aeriene americane, cu baza în Hawaii, ar avea un rol important dacă s-ar declanşa un conflict militar în Pacific.
Deși este acuzat continuu că provoacă tensiuni pe continentul asiatic, Beijingul continuă să îşi întărească controlul asupra insulelor şi insuliţelor din Marea Chinei de Sud. China a revendică aproape întreaga regiune, ceea ce contestă ţări riverane precum Malaezia, Vietnam, Filipine, Taiwan sau Brunei.
Cu toate că Statele Unite ale Americii nu au revendicări asupra regiunilor insulare din Marea Chinei de Sud, apără principiul libertăţii de a naviga pe rute maritime strategice, potrivit AFP.
Rusia presează Ucraina, iar China presează Taiwanul
Reamintim că Beijingul a presat continuu Taiwanul, pe care îl consideră parte integrantă din teritoriul său.
Atunci când autoritățile chineze examinează crize externe, se uită dacă există vreo „oportunitate de câştig”, iar dacă Ucraina ar fi invadată de Rusia, atunci ar exista „probabil mai multe opţiuni” pentru Beijing, a explicat generalul american.