Perspectiva de reinfectare cu virusul care a declanşat o pandemie la nivel global stârneşte multe îngrijorări, în timp ce experţii medicali speră ca oamenii infectaţi să dezvolte suficientă imunitate pentru a preveni o reactivare a pandemiei.
Jeong Eun-kyeong, director la Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (CDC) din Coreea de Sud, a declarat, citat de Reuters, că virusul mai degrabă s-a „reactivat” şi nu pacienţii s-au reinfectat. Este menţionat în context şi riscul unor rezultate fals pozitive la teste. De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că ar putea fi vorba de pozitivarea dată de unele rămăşiţe ale virusului care s-ar putea afla în continuare în organismul pacienţilor, dar fără să reprezinte un pericol real.
„Există mai multe interpretări şi mai multe variabile”, a spus Jung Ki-suck, profesor la Spitalul Universităţii Hallym Sacred Heart. Peste 7.000 de sud-coreeani au fost vindecaţi după ce au fost diagnosticaţi cu COVID-19, boala cauzată de noul tip de coronavirus.
„Numărul va creşte, 91 înseamnă doar începutul”, a declarat Kim Woo-joo, profesor de boli infecţioase la Spitalul Universităţii Guro. El a spus că este probabil ca boala să fi recidivat mai degrabă decât că pacienţii să fi fost infectaţi a doua oară.
Pe de altă parte, mai mulţi virusologi şi epidemiologi susţin că rezultatele pozitive de la retestare ar putea fi cauzate de reactivarea virusului, nu de o diagnosticare eronată. Potrivit acestora, virusul poate să rămână latent în anumite celule ale organismului şi să atace aparatul respirator după ce se reactivează.
În prezent, protocolul medicale prevede că un pacient cu COVID-19 este considerat complet vindecat doar după două teste cu rezultat negativ în interval de 24 de ore.