Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunță că în cazul personaelor care deja au fost infectate cu alte variante ale coronavirusului riscă riscul de reinfectare este sporit de varianta Omicron, relatează agenţia EFE.

În primă fază, semnalul de alarmă a venit de la cercetătorii din Africa de Sud, ţara care a semnalat prima săptămâna trecută această nouă variantă detectată între timp în toate părţile lumii. Aceștia au anunțat că îşi intensifică investigaţiile pentru a înţelege transmisibilitatea, gravitatea şi impactul acestei noi variante pentru vaccinarea, diagnosticarea şi tratamentul COVID-19, menţionează OMS într-un comunicat.

Totodată, OMS adaugă că deși până la momentul actual nu se cunosc cu certitudine caracteristicile variantei Omicron, datele preliminare sugerează ”un risc crescut de reinfectare”, subliniază OMS.

Anne von Gottberg o specialistă sud-africană în microbiologie susține însă că a observat un detaliu important. Aceasta a confirmat faptul că în Africa de Sud, a fost observată o creştere a reinfectărilor la persoane care s-au vindecat după infectarea cu varianta Delta.

”În populaţia noastră, care are o seroprevalenţă înaltă a virusului, adică multe persoane au avut o infectare anterioară, aceasta nu le protejează de o nouă infectare cu (varianta) Omicron”, a explicat ea.

Medicii din Africa de Sud fac apel la calm

De cealaltă parte însă, autorităţile sanitare sud-africane preferă să continue inevstigații amănunțite au cerut însă răbdare în a trage concluzii definitive înainte de a fi cunoscute caracteristicile noii variante a coronavirusului, pentru aceasta fiind nevoie în principal de rapoarte sistematice din partea spitalelor.

Spre exemplu, un medic sud-african care a tratat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau tineri, aşadar mai puţin predispuşi la forme grave ale bolii.

Amintim faptul că varianta Omicron a coronavirusului care a fost raportată pe data de 24 noiembrie provoacă îngrijorare în contextul în care prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. De menționat este faptul că, din datele preliminare obținute de cercetător, varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente şi se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a transmis de asemenea o previziune sumbră. Sursa citată a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.