Vârful epidemiei de coronavirus va fi înregistrat în România cu siguranță după sărbătorile de Paște, chiar dacă s-au luat măsuri, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
”S-a estimat că aprilie-mai va fi o perioada de vârf, dar această prognoză nu exclude ca vârfurile să apară în mai”, a spus Doina Azoicăi, la Marius Tucă Show.
”S-a dovedit faptul că cea mai bună soluție e această metodă de distanțare socială. În momentul de față suntem cu un număr de peste 100 de cazuri, suntem în scenariul 3 de pandemie. La momentul acesta, această transmitere locală este încă restrânsă, s-a dovedit faptul că este o transmitere intracomunitară”, a mai spus aceasta.
Imunizarea în masă poate apărea în situația în care peste 70% din comunitatea respectivă sau 70% din persoanele din comunitatea respectivă au trecut prin infecție, spune prof. dr. Doina Azoicăi, conform Mediafax.
”O familie mai largă de viruși”
Președintele societății de epidemiologie spune că noul coronavirus face parte dintr-o familie mai largă de viruși, iar existența mai multor serotipuri a determinat apariția la om a diferitelor manifestări.
”În mod obișnuit tulpinile obișnuite pot da o răceală comună, la un moment dat în 2003 s-a modificat dat fiind faptul că aceste tulpini de coronavirus pot fi prezente la organismele extraumane. Atunci, prin adaptarea unui subtip de coronavirus la un organism extrauman, a determinat apariția sindromului SARS, care s-a extins în mai multe țări. A determinat un număr mare de decese. S-a demonstrat faptul că aceste tulpini de coronavirus în timp își găsesc gazdă umană pentru a se multiplică și a îmbolnăvi”, a precizat ea.
”Încă se scrie istoria acestei pandemii. Peste 85% din manifestări sunt uşoare și medii. Perioada de incubație este mai mare decât la gripă”, spune Doina Azoicăi.
”Testarea nu este lesne de făcut”
Contactul direct cu o potențială sursă reprezintă pericolul cel mai mare pentru contaminarea celor din jur. ”După 4 zile de la contaminare deja persoana respectivă, chiar dacă e în intubație, e contagioasă. Testarea nu este lesne de făcut, implică o capacitate de diagnostic în laboratore speciale și multă resursă umană. Primele simptome pot apărea în 7-14 zile”, arată epidemiologul.
Doina Azoicăi spune că a fost căutată de oficialii de la Guvern, dar nu foarte mult.
”M-au căutat, însă nu foarte mult. I-am căutat eu pe ei. Le-am transmis anumite opinii din partea comisiei de epidemiologie. Sper că au fost de folos. Noi suntem pe baricade așa cum e toată comunitatea din România.
Suntem într-un moment în care adunăm informații. Lumea știntifică medicală e în căutare de adevăr. Această emergența a virusului nu trebuia să fie o surpriză. În 1918 a fost pandemia de gripă spaniolă când s-au pierdut peste 50 de milioane de oameni. OMS a dat mai multe semnale”, a mai spus Doina Azoicăi.