„Trăim cu siguranță, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa după încheierea Războiului Rece. Nimeni nu adună 140.000 de soldați puternic înarmați la granița unei țări fără să reprezinte o amenințare puternică. 140.000 de soldați s-au masat la graniță, nu sunt acolo să bea ceai!”, a exclamat Josep Borrell la Washington.

„Sperăm la ce este mai bun, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”

Întrebat de jurnaliști despre avertismentele Statelor Unite ale Americii privind un posibil război între Rusia și Ucraina, secretarul de stat american Antony Blinken a răspuns:

„Nu este alarmism, ci doar fapte. Nu credem că domnul Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă ar decide să facă acest lucru, să acționeze foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecințe teribile pentru Ucraina, Rusia și pentru noi toți.”

„Credem că o soluție diplomatică la această criză este încă posibilă. Sperăm la ce este mai bun, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat Josep Borrell, conform AFP.

Reamintim că luni, 7 februarie, președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele Franței Emmanuel Macron s-au întâlnit la Kremlin pentru a discuta față în față despre tensiunea de la granițele ruso-ucrainiene.

Putin și Macron, primul dialog: Să evităm un război

Președintele Franței i-a spus omologului rus că vrea să evite un posibil război în Europa de Est și urmărește să construiască o legătură, bazată pe încredere, cu Rusia.

„Trăim o situație critică, iar de la noi se așteaptă rezolvarea situației”, a spus Emmanuel Macron.

Drept răspuns, Vladimir Putin a apreciat implicarea omologului său, dar i-a explicat că știe că el are propria sa viziune.

„În timpul discuțiilor noastre telefonice, noi am abordat în detaliu toate aspectele, știu că tu ai propria ta viziune și sunt cu adevărat bucuros să te văd. Bine ai venit!”, a declarat președintele rus.

„Continentul nostru trece printr-o situație critică, lucru care ne cere să fim responsabili. Această discuție este necesară, pentru că este singura modalitate de a construi un climat de securitate, de stabilitate pentru continentul european. Trebuie să începem să construim un răspuns colectiv, comun pentru Rusia și restul Europei. Un răspuns util este un răspuns care permite evitarea unui război și construirea unor elemente de încredere și stabilitate pentru toată lumea.”, a afirmat Emmanuel Macron.

Vladimir Putin, mulțumit de implicarea președintelui francez

Președintele Franței i-a explicat lui Vladimir Putin că urmărește un răspuns „util”, iar acesta a spus că Rusia și Franța împărtășesc „o preocupare comună” privind securitatea Europei, conform reuters.com.

„Văd cât de multe eforturi depune actuala conducere a Franței și președintele personal pentru a rezolva criza legată de asigurarea unei securități echitabile în Europa, pentru o perspectivă istorică serioasă”, a declarat Vladimir Putin.