Avertisment teribil în Turcia: Țara nu e pregătită să facă față epidemiei!

Șeful Asociaţiei medicale turce a tras un semnal foarte viguros de alarmă cu privire la capacitatea țării de a face față epidemiei de coronavirus, în condițiile în care secțiile de terapie intensivă din Istanbul sunt deja aproape pline.

Cel mai mare oraş din Turcia şi epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară ar putea rămâne în curând fără paturi la terapie intensivă în contextul răspândirii rapide a noului coronavirus, a avertizat un expert medical.

Istanbul, un oraş de aproape 16 milioane de locuitori, are numai 4.600 de paturi de terapie intensivă, iar 80% dintre ele sunt deja ocupate, a declarat şeful Asociaţiei medicale turce (TTB), Sinan Adiyaman.

Rata de ocupare va creşte, avertizează Adiyaman, adăugând că Turcia este departe de a fi pregătită pentru situaţia cea mai gravă care probabil va urma.

Două noi spitale

Ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, a estimat anterior rata de ocupare a paturilor de la terapie intensivă la nivel naţional la 63%.

Turcia a raportat până acum 908 decese din cauza coronavirusului şi 42.282 de cazuri confirmate. În prezent, 60% din totalul cazurilor de COVID-19 din Turcia sunt înregistrate la Istanbul, informează Agerpres.

Pentru a uşura această povară, Adiyaman sugerează transferarea pacienţilor contaminaţi cu noul coronavirus din spitalele din Istanbul către trei sau patru clinici izolate din alte părţi ale oraşului.

Guvernul a anunţat deja că intenţionează construiască două spitale pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 la Istanbul în termen de 45 de zile.

”Suntem foarte nepregătiți”

Sinan Adiyaman spune însă că acestea ar fi trebuit să înceapă să fie construite la începutul lui februarie. „Suntem acum în a patra săptămână de răspândire a virusului în Turcia şi vedem că suntem foarte nepregătiţi aici”, a afirmat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat recent îngrijorarea că Turcia s-a confruntat cu o „creştere dramatică în răspândirea virusului în ultima săptămână”.

Datele Universităţii Johns Hopkins clasează Turcia pe locul al nouălea în topul ţărilor cele mai afectate de pandemie.

TTB îşi exprimă îndoiala şi în privinţa numărului oficial de decese raportate, afirmând că numărul de cazuri de COVID-19 este în mare creştere, dar graficele cu decesele nu cresc în consecinţă.

Autorităţile nu folosesc „codurile” recomandate de OMS când raportează decesele, afirmă el, adăugând că bilanţul morţilor este mai mare decât cel prezentat în datele oficiale.

Perspectiva carantinei totale

Principalele cinci oraşe din Turcia s-a putea confrunta în curând cu o carantină totală pentru a limita răspândirea virusului şi a ajuta secţiile de terapie intensivă să facă faţă numărului de bolnavi de COVID-19, a relatat vineri cotidianul Cumhuriyet, citând experţi medicali.

Autorităţile de la Ankara au decis să nu impună până acum o interdicţie de circulaţie la nivel naţional, dar multe spaţii publice sunt închise. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cele sub 20 de ani cu afecţiuni cronice sunt vizate de restricţii.

Între timp, Turcia a trimis un avion cargo vineri pentru a transporta echipamente medicale în Marea Britanie şi Libia, într-un efort de a ajuta la combaterea noului coronavirus.

Anterior, Turcia a trimis ajutoare medicale pentru combaterea noului coronavirus aliaţilor din cadrul NATO Italia, Spania, Macedonia de Nord şi Muntenegrului, precum şi Serbiei, Kosovo şi Bosniei.