Avertisment teribil! Va fi jale. Situația o ia razna deja. OMS a anunțat astăzi, 18 decembrie

oms

Sursă: Dreamstime

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a venit cu o veste proastă chiar înainte de sărbătorile de iarnă. OMS spune că numărul celor infectați cu noua tulpină a coronavirusului se dublează în maxim trei zile în zonele cu transmisie.

Avertisment teribil înainte de sărbători! Cât de repede crește numărul de cazuri de Omicron? OMS a spus clar

Varianta Omicron a coronavirusului a fost raportată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor se dublează în 1,5-3 zile în zonele cu transmitere comunitară, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Omicron se răspândeşte rapid în ţările cu niveluri ridicate de imunitate a populaţiei, dar pe moment nu este clar dacă acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunităţii organismului, de inerenta sa transmisibilitate crescută sau de o combinaţie a celor două, a declarat OMS.

Organizaţia a desemnat Omicron drept o variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată, iar multe aspecte legate de aceasta sunt încă necunoscute, inclusiv gravitatea bolii pe care o provoacă, a mai notat presa internațională.

„Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron”, a precizat OMS. „Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul de severitate şi modul în care gravitatea este influenţată de vaccinare şi de imunitatea preexistentă”.

OMS a avertizat totodată că, având în vedere creşterea atât de rapidă a numărului de cazuri, în unele locuri spitalele ar putea fi copleşite.

„Spitalizările în Marea Britanie şi Africa de Sud continuă să crească şi, având în vedere creşterea rapidă a numărului de cazuri, este posibil ca multe sisteme de sănătate să fie rapid copleşite”, indică OMS.

Evoluția tulpinii Omicron, o îngrijorare pentru Beatrice Mahler

În mai puțin de o lună, tulpina Omicron s-a extins în peste 70 de țări, inclusiv în România. În acest context, medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, trage un semnal de alarmă.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, se arată îngrijorată de evoluția noii tulpini a coronavirusului. Potrivit acesteia, răspândirea Omicron se va intensifica în perioada următoare, în contextul în care se transmite la nivel respirator.

Totodată, medicul susține că acest lucru este confirmat și de infectările raportate în ultimele zile, la persoane care nu au călătorit în Africa de Sud sau în alte țări unde a fost deja depistată varianta Omicron.

Beatrice Mahler este de părere că testarea este cea mai importantă în acest sens, astfel încât varianta să nu se extindă mai mult, sau să poată fi diagnosticată la timp.

„Omicron este prezent pe teritoriul României și, cu siguranță, răspândirea se va intensifica în următoarea perioadă pentru că este evoluția normală a unei afecțiuni care se transmite pe cale respiratorie. Avem deja informații, cum e cazul confirmat zilele trecute, că a fost identificat inclusiv la persoane care nu au istoric de călătorie sau nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit.

Varianta Omicron, descoperită la persoane care nu au călătorit în străinătate

Probabil că e nevoie de testare în continuare intensă și de secvențiere inclusiv la cazurile care nu au neapărat istoric de călătorie. Probabil că în următoarea perioadă criteriile de secvențiere vor fi ușor modificate pentru a vedea care sunt impactul și modalitatea în care tulpina Omicron devine tulpină majoritară la cazurile care se infectează”, a declarat Beatrice Mahler.

Medicul a fost întrebat la ce se referă mai exact, atunci când vorbește despre modificarea criteriilor de secvențiere. În acest context, Beatrice Mahler susține că spitalele din țară au fost deja atenționate cu privire la trimiterea spre secvențiere a probelor pozitive în cazul pacienților veniți din străinătate.

Astfel, ea susține că secvențierea trebuie extinsă și la persoanele testate pozitiv care nu au fost plecate în străinătate, pentru a avea o imagine mai clară asupra extinderii virusului.

„În acest moment, toate spitalele, sau unitățile medicale, au primit o informare de la Institutul de Sănătate Publică în care suntem atenționați să trimitem spre secvențiere probele pozitive care provin de la pacienți care au călătorit în străinătate sau au contact cu persoane care au călătorit.