Comisia Europeană anunţă că va lua măsuri împotriva comercianţilor care manipulează temerile consumatorilor cauzate de pandemia de COVID-19 din UE.
De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, s-a înregistrat o creştere a numărului de comercianţi necinstiţi care vând online produse înşelătoare şi care pretind că ar putea preveni sau vindeca noul coronavirus, a transmis joi Comisia Europeană într-un comunicat.
Afirmaţiile false se referă la o serie de produse, cum ar fi măşti, bonete şi dezinfectanţi pentru mâini. Astfel de comercianţi exploatează situaţia actuală pentru a-şi vinde produsele la preţuri foarte mari, susţinând lucruri neadevărate şi inducând astfel în eroare consumatorii din UE.
Pentru a soluţiona această problemă, Comisia Europeană şi reţeaua autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor la nivelul UE (CPC) anunţă că au lansat acţiuni comune, în urma unui demers realizat în primă instanţă de autoritatea italiană competentă.
„În prezent, se schimbă în mod activ informaţii şi se colaborează în vederea unei abordări coerente pentru a contracara astfel de practici şi pentru a ne asigura că nu există consumatori înşelaţi de comercianţi necinstiţi”, precizează Bruxellesul. „Acţiunile urmăresc, de asemenea, să informeze consumatorii cu privire la aceste practici neloiale”, adaugă CE.
„Nu vom tolera comercianţii care manipulează temerile consumatorilor cauzate de pandemia de COVID-19 din UE. Unele platforme, cum ar fi Amazon şi Facebook, au luat măsuri voluntare împotriva unor astfel de practici. Organizaţiile pentru protecţia consumatorilor îşi intensifică la rândul lor activitatea. Aceasta este modalitatea corectă de a răspunde provocării”, a transmis Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie şi consumatori, citat de Agerpres.
„Îi îndemn pe toţi actorii, inclusiv cei din pieţele online şi platforme de găzduire, să ne ajute să luptăm împotriva unor astfel de comportamente abuzive. Fără îndoială, Comisia şi autorităţile competente din statele membre vor utiliza toate mijloacele necesare pentru a combate comercianţii necinstiţi”, a adăugat el
Europa este acum epicentrul pandemiei de coronavirus, care a izbucnit în luna decembrie a anului trecut în oraşul Wuhan din China. Peste 82.500 de cazuri au fost raportate în UE şi Marea Britanie, cu peste 4.000 de morţi cauzate de COVID-19, boala produsă de noul coronavirus, conform datelor UE, citate de DPA.