Papademos a declarat că "menţinerea celei mai mari realizări a ţării", adică euro, presupune creşterea competitivităţii şi crearea de condiţii pentru mai multe locuri de muncă, pe lângă revenirea la creştere economică.
"Trebuie să renunţăm puţin pentru a nu pierde foarte mult", a declarat Papademos, în contextul în care în această lună vor fi reluate discuţiile cu reprezentanţii Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene, pentru "modelarea unui plan credibil de ajustare economică pentru 2012 – 2015."
"Fără acest acord, Grecia riscă să intre într-o incapacitate de plată necontrolată", a avertizat premierul elen citat de Bloomberg.
Acelaşi semnal de alarmă a fost tras şi de purtătorul de cuvânt al guvernului elen, care a spus că statul grec va fi nevoit să părăsească zona euro dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de finanţare. "Acordul de finanţare externă trebuie semnat, altfel vom ieşi de pe pieţe, vom ieşi din euro. Situaţia va fi mult mai grea", a declarat Pantelis Kapsis la Skai TV.
Grecia se află într-o cursă contra-cronometru de a ajunge la o înţelegere cu Uniunea Europeană, FMI şi deţinătorii privaţi de obligaţiuni privind detaliile acordului de finanţare externă. Guvernul elen are următoarea scadenţă semnificativă în martie, riscând intrarea în insolvenţă dacă nu va obţine până atunci un împrumut extern.
Reprezentanţii UE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene sunt aşteptaţi la Atena la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune la punct noul acord de finanţare externă, convenit la summit-ul UE din octombrie, pentru a evita intrarea Greciei în incapacitate de plată şi o ieşire din zona euro.