Semnarea unui contract de credit este un moment extrem de important pentru o persoană. În acest sens, este necesar ca beneficiarul să cunoască foarte bine termenii, dar și condițiile înainte de a-și face un astfel de angajament.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, directorul general al ANPC, Paul Anghel, vine cu o serie de recomandări pentru toți cei care vor să obțină un contract de creditare.
Mai exact, acesta susține că aceste persoane trebuie să citească integral contractele și să se asigure că au înțeles bine toate condițiile pentru a nu ajunge în situații dificile. Totodată, directorul ANPC recomandă înainte o comparație între ai multe ierte de credit, precizând că important este costul creditului și nicidecum ușurința în care acesta este obținut.
„Costurile creditelor oferite de bănci sunt mult mai mici în comparaţie cu IFN-urile. Nu toate IFN-urile au costurile la fel! Recomandarea este ca un client care doreşte să acceseze un credit să analizeze Dobânda Anuală Efectivă (DAE) înainte de semnarea contractului de credit pentru a nu plăti costuri prea mari şi să efectueze comparaţii între mai multe oferte de credit.
Diferențele dintre IFN-uri și bănci
Cerinţele şi documentaţia de credit pot fi mai simplificate la IFN-uri, însă ceea ce contează nu este rapiditatea/uşurinţa cu care obţineţi creditul, ci costul creditului să fie mai redus şi dumneavoastră să aveţi capacitatea de a rambursa împrumutul cât mai uşor”, a precizat Paul Anghel, pe pagina de socializare.
În același timp, directorul ANPC precizează că băncile sunt mult mai bine legiferate şi reglementate în comparaţie cu IFN-urile. Băncile din România sunt complexe și de asemenea au rolul de a atrage depozite, de a acorda credite și de a emite garanții.
„O bancă are funcţionalităţi mult mai complexe în comparaţie cu un IFN care acordă credite. Banca este o entitate a cărei activitate constă în principal în atragerea de depozite sau de alte fonduri de la public, acordarea de credite, servicii de plăţi, emiterea de garanţii şi asumarea de angajamente, tranzacţionarea în cont propriu şi/sau pe cont propriu în condiţiile legii, emitere şi administrare mijloace de plată etc.”, precizează directorul general al ANPC.
La ce trebuie să fie atenți românii când vor să obțină un credit de la bănci?
Înainte ca un consumator să facă un împrumut, spune Anghel, informațiile privind dobânzile trebuie să fie citite cu mare atenție, la fel ca și penalitățile. Totodată, acesta recomandă mai multă atenție la creditele fără dobândă, pentru că există riscul ca acești consumatori să plătească mai mult decât cred.
„Citiţi cu atenţie informaţiile privind dobânzile penalizatoare din contracte. Şi atenţie la creditele fără dobândă în prima etapă, este posibil ca ulterior să constataţi că aveţi mai mult de plătit”, subliniază oficialul ANPC.
Directorul ANPC precizează că persoanele care vor să obțină nu credit IFN, trebuie să verifice dacă în contract este precizat corect costul total al creditului, suma totală pe care trebuie să o ramburseze.
În același timp, beneficiarii trebuie să fie atenți la valoarea dobânzii, dar și la dobânda aferentă reeşalonării plătită în avans și dobânda penalizatoare.
„Consumatorii trebuie să se asigure că dobânda penalizatoare nu este mai mare de 3 puncte procentuale peste dobânda curentă şi că în contractul de credit nu există informaţii contradictorii”, a mai adăugat acesta.
Paul Anghel le recomandă românilor să verifice și comisioanele, să nu fie altele decât cele permise de lege, adică comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor şi, după caz, dobânda penalizatoare, alte costuri percepute de terţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor și totodată, dacă se specifică clar şi concis dreptul de rambursare anticipată şi dacă există procedură clară de rambursare anticipată parţială sau totală şi să solicite un exemplu de calcul DAE reprezentativ.
Ce trebuie să știe românii despre dobânzile variabile?
Directorul ANPC le mai recomandă românilor care vor să acceseze un credit să solicite un document care dovedeşte stingerea obligaţiilor contractuale. În plus, clienţii ar trebui să se asigure că la un credit de 60 de luni nu plătesc 59 de luni doar dobânda, după care, în ultima lună, trebuie să restituie suma împrumutată.
În postarea sa, Paul Anghel a dat și câteva exemple de niveluri ale dobânzilor valabile în luna iunie pe care băncile le oferă. Acestea pot varia de la 3,81% pentru un credit ipotecar nou contractat, în euro, la 5,5% pentru un împrumut ipotecar în lei, 5,49% pentru un credit de consum în euro şi 10,96% pentru un credit de consum în lei.
Oficialul ANPC susține că toate sfaturile menționate anterior reflectă legislația aflată în vigoare, iar înainte de a face un credit, beneficiarii trebuie să fie conștienți de toate aceste aspecte, astfel încât drepturile lor să fie respectate.
„Toate sfaturile de mai sus reflectă, în principal, legislaţia deja aplicabilă. Astfel, nu este suficient pentru cei care vor să obţină un credit de la un IFN să se bazeze pe faptul că drepturile le vor fi respectate, din cauză că aşa prevede legea. Consumatorii trebuie să urmărească, în mod activ, să le fie respectate drepturile. Iar cel mai uşor mod de a începe, este să citească integral contractele, asigurându-se că au înţeles, clar, condiţiile de creditare”, a mai arătat Paul Anghel, în postarea sa pe reţeaua de socializare.