BoE susține că o creștere bruscă a randamentelor obligațiunilor suverane și corporative, cauzată de „o cristalizare bruscă a tensiunilor geopolitice” ar cauza „pierderi semnificative” pentru instituțiile nebancare, cum ar fi fondurile de pensii, fondurile speculative și firmele de capital privat. Astfel, mulți vor fi forțați să vândă active, amplificând șocul, scrie Financial Times.
Studiul a implicat peste 50 de instituții din Londra cărora li s-a cerut să modeleze modul în care o perioadă de stres intens s-ar răspândi în sectorul nebancar, din ce în ce mai important. Este o confirmare a faptului că autoritățile de reglementare își concentrează atenția asupra riscurilor care apar în afara sistemului bancar.
Risc crescut de fragmentare globală
Așa-numitul scenariu exploratoriu la nivel de sistem (SWES) – care a inclus default-ul teoretic al unui fond speculativ – urmărește mai multe schimbări majore ale pieței din cauza consecințelor pandemiei și a recentelor tulburări geopolitice.
Guvernatorul Andrew Bailey a declarat că BoE este îngrijorată de „riscul crescut de fragmentare globală”. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a amenințat că va crește tarifele la importurile din țări precum Mexic, Canada și China, alimentând temerile cu privire la un impact asupra creșterii economice.
BoE a avertizat că tensiunile comerciale „ar putea afecta creșterea, crescând incertitudinea rezultatelor economice, inclusiv în ceea ce privește inflația, care ar putea alimenta volatilitatea pe piețele financiare”, provocând „tulburări ale fluxurilor transfrontaliere de capital”.
Bailey a spus că exercițiul de modelare a riscurilor din partea instituțiilor nebancare a „dezvăluit mai multe nepotriviri în așteptările participanților de pe piață”. De asemenea, „a evidențiat o serie de riscuri și vulnerabilități rămase care vor fi important de abordat”.
Piața obligațiunilor corporative s-ar putea bloca
BoE a spus că rezistența a fost „mare” în unele domenii, inclusiv în fondurile pieței monetare, asigurări și fondurile de investiții bazate pe răspundere (LDI) în schemele de pensii, din cauza nivelurilor mai scăzute ale datoriilor.
O preocupare majoră este riscul privind lichiditățile de pe piața repo, în care grupurile financiare pot strânge bani din active precum gilts. O altă îngrijorare, potrivit BoE, este că piața obligațiunilor corporative s-ar putea bloca din cauza deciziei investitorilor.
Mai mult de jumătate dintre administratorii de fonduri aflați în exercițiu se așteptau să aibă acces la o finanțare mai mare prin intermediul piețelor repo în cazul unei crize, potrivit BoE. Cu toate acestea, peste o treime dintre bănci au indicat că nu vor oferi o capacitate suplimentară repo, iar unii creditori au spus că nu vor reînnoi finanțarea existentă.
Interconexiunea dintre capitalul privat și asigurările de viață
BoE a abordat și preocupările tot mai mari cu privire la interconexiunea dintre capitalul privat și asigurările de viață. Marile grupuri din SUA, inclusiv Apollo Global Management și KKR, s-au extins în asigurări, după criza financiară, deoarece sectorul oferă finanțare la costuri reduse și pe termen lung pe care grupurile de capital privat le pot folosi pentru a-și spori creditarea.
Descoperirile au fost publicate odată cu rezultatele celui mai recent test de stres al băncilor efectuat de BoE, care a arătat că acestea ar putea rezista confortabil la două scenarii de criză.