Bancomatele lipsesc aproape cu desăvârșire în mediul rural

Aproape 90% dintre bancomatele din România sunt amplasate în orașe, iar doar 10% sunt la sate.

România are 51,6 bancomate la 100.000 de locuitori și aproximativ 4 bancomate pe 100 km pătrați.  Din cele 3.186 de localități din țară, doar în 1.055 există bancomate, adică 32% dintre localități. Totuși, aceste localități acoperă 71% din populația rezidentă de peste 15 ani, adică 13,4 milioane de oameni.

În orașe sunt instalate 8.750 de bancomate, în timp ce la sate sunt doar 1.077. Deși aproape jumătate din populația României locuiește în mediul rural, acolo găsim mult mai puține bancomate și unități bancare comparativ cu orașele.

Banca Națională a României (BNR) a transmis clar că este nevoie să se dezvolte mai mult rețeaua de bancomate și servicii bancare online, ca să ajungă și la oamenii din zonele izolate sau sărace. Majoritatea bancomatelor sunt în orașe, unde sunt mai mulți oameni care folosesc astfel de servicii și au acces la tehnologie.

În schimb, la sate, oamenii au mult mai puține opțiuni. O soluție ar fi să se instaleze mai multe bancomate în zonele rurale, chiar dacă nu sunt aproape de sediile băncilor.

bancomat
SURSA FOTO: Dreamstime

Românii preferă banii cash, în defavoarea cardului

Românii preferă să folosească bani gheață, lucru evident din sumele mari scoase de la bancomate și din cantitatea tot mai mare de numerar care circulă. Accesul la bani cash devine și mai important în situații de criză, mai ales din cauza riscurilor cibernetice care cresc pe fondul problemelor geopolitice, informau reprezentanții BNR în decembrie 2024.

În unele zone din țară, cum ar fi anumite părți din Moldova, Oltenia și Muntenia, oamenii au mai greu acces la bancomate, chiar dacă acolo locuiesc mulți oameni. Din această cauză, 6 din 10 români preferă să-și păstreze economiile în bani gheață.

Situația variază mult în funcție de regiune: în Moldova, 70% dintre oameni își țin economiile în numerar, în timp ce în Banat și Ardeal doar 54% preferă acest lucru. Pe grupe de vârstă, cei de 56-65 de ani preferă cel mai mult numerarul (64%), dar și tinerii de 18-35 de ani sunt aproape (56%).

Românii folosesc tot mai des banii cash, iar acest obicei a crescut în ultimii 10 ani, mai ales în timpul pandemiei provocate de Covid-19 și la începutul războiului din Ucraina. Oamenii consideră că numerarul are câteva avantaje importante: oferă anonimat și protejează intimitatea, iar folosirea lui îi ajută să fie mai atenți la cât cheltuiesc.