Aleksandr Lukaşenko, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lansat un avertisment despre un conflict nuclear. Preşedintele Belarusului susține că Rusia ar putea utiliza arme nucleare dacă va continua să fie presată de Occident.

Aleksandr Lukaşenko a lansat un avertisment despre un conflict nuclear

Mesajul lui Lukaşenko a venit la Congresul Adunării Populare din Belarus.

„O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat, până la utilizarea armelor nucleare”, a declarat aliatul lui Putin.

Adunarea Populară a întregului Belarus este cel mai înalt organism constituţional al ţării, format din circa 1.200 de delegaţi. Autoritatea urmează să aprobe un concept de securitate naţională actualizat şi o doctrină militară pentru Belarus.

Mai mult, acest concept descrie extinderea NATO în fosta Europă de Est comunistă ca fiind un pericol pentru pace. Presa din Belarus notează că Moscova are un punct de vedere similar, conform Reuters.

De asemenea, Lukaşenko a avertizat că Moscova ar putea să folosească întregul arsenal, în cazul unei creşteri a tensiunilor interne în Rusia.

„Asta va fi apocalipsa”, a spus el.

Amintim că realegerea lui în 2020 nu a fost recunoscută de SUA şi de Uniunea Europeană, după proteste în masă în Belarus de contestare a alegerii sale într-un scrutin considerat de opoziţie ca fiind fraudat de către regim.

„Conflictul din Ucraina, vecinul sudic al Belarusului, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale,” a declarat Lukaşenko.

El a acuzat și că Occidentul ar încerca să atragă Minskul în acest război.

Putin-Lukasenko
SURSĂ FOTO: Serviciul de Presă al Președintelui Federației Ruse

Președintele din Belarus spune că Moscova nu se va retrage din zonele pe care le-a ocupat în Ucraina

Președintele din Belarus a vorbit și despre conflictul din Ucraina. Astfel, el a susținut că Moscova nu se va retrage din zonele pe care le-a ocupat în Ucraina.

„Ruşii nu vor dispărea din Crimeea sau din regiunile estice”, a spus el.

El spune și că „Moscova şi Occidentul ar trebui să cadă de acord asupra unei remize”

„Dacă Ucraina vrea să supravieţuiască în calitate de stat, Moscova şi Occidentul ar trebui să cadă de acord asupra unei remize”, a susținut Lukaşenko.

Totuși, liderii ucraineni insistă însă că războiul va continua până când forţele ruse se vor retrage de pe întregul teritoriu ucrainean, inclusiv din Peninsula Crimeea.

De partea opusă, Moscova susţine că Kievul trebuie să accepte „situaţia din teren”, adică anexarea celor cinci regiuni.

Preşedintele belarus a afirmat și că ţara sa se confruntă cu ameninţări grave, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

Acest lucru, susține el, au determinat Belarusul să îşi schimbe postura de securitate şi să permită Rusiei să amplaseze zeci de arme nucleare tactice pe teritoriul său.

Potrivit sursei menționate, Lukaşenko a afirmat că zeci de arme nucleare tactice ruseşti au fost desfăşurate în Belarus în baza unui acord pe care el şi Putin l-au anunţat anul trecut.

A fost prima dată când Rusia a desfăşurat rachete nucleare într-o altă ţară din epoca sovietică.