Raportul ”Starea climei în Europa 2022”, produs de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), dezvăluie modul în care decenii de încălzire au avut și continuă să aibă un impact major uman, economic și de mediu în Europa.
Raportul arată că Europa s-a încălzit de două ori mai mult decât media globală, începând cu anii 1980, cu efecte profunde asupra structurii socio-economice și a ecosistemelor din regiune.
Începând cu anii 1980, Europa s-a încălzit cu o rată de 0,5°C pe deceniu, de peste două ori media globală, fiind cea mai rapidă încălzire din regiunile evaluate de OMM.
Europa, cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată
Pe măsură ce temperaturile au crescut pe tot continentul în 2022, încălzirea suprafeței mării a atins noi cote maxime, topirea ghețarilor a fost fără precedent, iar Europa a cunoscut cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată. Mai multe țări s-au confruntat, de asemenea, cu cel mai cald an înregistrat vreodată, inclusiv Regatul Unit, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania și Elveția.
Cel mai sever val de căldură a avut loc la mijlocul lunii iulie, cu temperaturi record în multe locații, inclusiv în Marea Britanie, care a atins, pentru prima dată, 40°C pe 19 iulie.Profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM, spune: „În 2022, multe țări din vestul și sud-vestul Europei au avut cel mai cald an înregistrat”.
Au exacerbat condițiile severe de secetă, au alimentat incendii violente
„Aceasta a fost cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată: temperaturile ridicate au exacerbat condițiile severe de secetă, au alimentat incendii violente și au dus la mii de decese în exces cauzate de căldură”.
Statistici-cheie din raportul 2022:
– Europa era cu aproximativ 2,3°C peste media preindustrială (1850–1900).
– Europa a cunoscut cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată.
– Au existat 40 de pericole meteorologice, hidrologice și climatice în Europa, care au dus la 16.365 de decese raportate și au afectat direct 156.000 de persoane.
– Aproximativ 67% dintre evenimente au fost legate de inundații și furtuni, cu daune economice de aproximativ 2 miliarde de dolari.
– Energia eoliană și solară au generat 22,3% din energia electrică din UE, depășind pentru prima dată combustibilii fosili (20%) și energia pe cărbune (16%).
Europa a suferit 40 de evenimente extreme legate de vreme
Pe parcursul anului 2022, Europa a suferit 40 de evenimente extreme legate de vreme, care au dus la peste 16.000 de decese raportate. Marea majoritate a acestor decese a fost cauzată de valurile de căldură extreme.
Dr. Carlo Buontempo, directorul Copernicus Climate Change Service, care a contribuit la elaborarea raportului, spune: „Din păcate, acest lucru nu poate fi considerat un eveniment unic sau o ciudățenie a climei. Înțelegerea actuală a sistemului climatic și a evoluției acestuia ne informează că aceste tipuri de evenimente fac parte dintr-un model care va face ca stresul termic să fie mai frecvent și mai intens în regiune”.
Semn dătător de speranță
Ca semn dătător de speranță pentru viitor, anul trecut, pentru prima dată, energia regenerabilă a generat mai multă electricitate decât gazele fosile poluante. Energia eoliană și solară a generat 22,3% din energia electrică din Uniunea Europeană (UE) în 2022, depășind gazele fosile (20%).
Raportul a fost publicat cu ocazia celei de-a 6-a Conferințe europene privind adaptarea la schimbările climatice de la Dublin, Irlanda, și este însoțit de o hartă interactivă.