Un comunicat transmis luni de Executivul comunitar trage un semnal de alarmă în rândul mai multor state membre ale UE. Mai exact, Comisia Europeană subliniază faptul că s-a constatat existența dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre UE în urma unei analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) din 2022.
Potrivit datelor centralizate, șapte țări, printre care și România continuă să înregistreze dezechilibre excesive. Alături de țara noastră, în aceeași situație mai sunt și Germania, Spania, Franţa, Ţările de Jos, Portugalia, dar şi Suedia.
Țările care unde nivelul datoriei a scăzut semnificativ
La polul opus, documentul prezentat de Comisia Europeană arată că Irlanda şi Croaţia nu se mai confruntă cu dezechilibre. Totodată, sursa citată mai arată și că în cazul acestor două țări, nivelul datoriei a scăzut semnificativ în ultimii ani şi continuă să arate o tendinţă descrescătoare solidă.
Executivul comunitar mai adaugă că per ansamblu, vulnerabilitățile se reduc şi scad sub nivelul de dinaintea pandemiei în diverse state membre UE, justificând o revizuire a clasificării dezechilibrelor în două cazuri, unde se constată realizarea de progrese substanțiale.
În acest sens, la începutul acestei săptămâni, Executivul european a adoptat o comunicare prin care le oferă statelor membre orientări generale cu privire la desfășurarea politicii bugetare în perioada următoare. Mai exact, este vorba despre o serie de principii directoare pentru a asigura conceperea adecvată şi calitatea măsurilor bugetare.
La cât a ajuns datoria externă a României?
În ceea ce privește situația României, ultimul raport publicat de Banca Națională a României care a fost publicat în urmă cu o săptămână arată că datoria externă a țării noastre a crescut cu peste 720 de milioane de euro în primele 3 luni ale anului.
Mai exact, BNR arăta că datoria externă a României a ajuns la 135,33 de miliarde de euro, de la 134,61 miliarde euro, la finalul lunii decembrie 2021.
„În perioada ianuarie – martie 2022, datoria externă totală a crescut cu 721 milioane euro. În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 96,516 miliarde euro la 31 martie 2022 (71,3% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,7% faţă de 31 decembrie 2021; datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2022 nivelul de 38,822 miliarde euro (28,7% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3,7% faţă de 31 decembrie 2021”, arată datele BNR.