Avertismentul Comisiei Europene: Se formează creasta unui al treilea val! Campania de vaccinare este văzută de autoritățile europene ca singura soluție pentru stoparea pandemiei.
Statele membre UE au reclamat însă o repartizare inechitabilă a dozelor de vaccin expediate de Bruxeles.
Avertismentul Comisiei Europene. Al treilea val a pornit deja
Uniunea Europeană aşteaptă în trimestrul doi al acestui an în total circa 360 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la cele patru laboratoare ale căror vaccinuri au fost autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ea a avertizat că în unele state membre ”se formează creasta unui al treilea val” al pandemiei, relatează agenţia EFE.
Cele circa 360 de milioane de doze sunt împărţite astfel: 200 de milioane Pfizer-BioNTech, 70 de milioane AstraZeneca, 55 de milioane Johnson & Johnson şi 35 de milioane Moderna.
Ursula von der Leyen a mai menţionat că această estimare este una ”conservatoare”, adică precaută, subliniind că obiectivul trebuie să fie ”avansarea mai rapidă şi distribuirea (vaccinurilor) mai repede şi mai bine”.
Ea a insistat asupra accelerării campaniei de vaccinare, dată fiind înrăutăţirea situaţiei epidemiologice în Europa, agravată de răspândirea noilor variante mai contagioase ale coronavirusului.
”Repartizare inechitabilă între statele UE”
”Vedem că în unele state membre se formează creasta unui al treilea val”, a remarcat preşedinta Comisiei Europene.
De la începutul procesului de vaccinare, state ale UE s-au plâns de întârzieri şi calendare incerte în livrarea vaccinurilor contractate în numele lor de Comisia Europeană.
Pentru primul trimestru blocul comunitar a primit circa 66 de milioane de doze de vaccin Pfizer, 30 de milioane AstraZeneca şi 10 milioane Moderna.
Săptămâna aceasta, Austria şi cinci state est-europene (Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia, Letonia şi Slovenia) au reclamat o repartizare inechitabilă între statele UE a vaccinurilor contractate de Comisia Europeană şi au cerut instituirea unui mecanism de corecţie.
În principiu, cele 27 de ţări membre ale UE au convenit ca aceste vaccinuri să le fie repartizate proporţional în funcţie de populaţia fiecăreia.
Însă unele ţări au comandat mai puţine vaccinuri faţă de ce le revenea prin acest algoritm, astfel că altele, în urma unor negocieri separate, au reuşit să obţină doze suplimentare.