În contextul epidemic actual, Ministerul Sănătății a lansat o serie de răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre antiviralele pentru COVID-19. De asemenea, a fost emisă și o listă cu medicamentele administrate pentru infectarea cu Sars-Cov-2.
Recent, Ministerul Sănătății a emis o listă cu răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre infectarea cu Sars-Cov-2. Acestea vizează curiozități despre administratea medicamentelor anti-COVID-19, recomandări medicale pentru femeile însărcinate contaminate cu coronavirus și sfaturi utile pentru oamenii care au intrat în contact cu persoane bolnave.
Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu COVID-19?
R: Cu medicul de familie, care iți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.
Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?
R: Dacă ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică, care te îndrumă mai departe. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.
Dacă sunt confirmat pozitiv pentru COVID-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?
R: NU, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care te va evalua.
Există tratament antiviral pentru COVID-19 în cazul în care nu e nevoie de internare?
R: La aceasta dată există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.
Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda și pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?
R: Dacă ai o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul îți recomandă tratament acasă, acesta îți va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația ta medicală.
Am 30 de ani, sunt gravidă, sarcină de 4 săptămâni și am un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Am nevoie de tratament cu medicamente antivirale orale?
R: NU, nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea, supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.
Am intrat în contact cu cineva pozitiv COVID-19 în urmă cu 2 zile, nu am nici un semn de boală. Pot lua profilactic antivirale?
R: NU, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te îmbolnăvești și ai recomandare de tratament de la medic.
Restul informațiilor pot fi accesate aici.
Informare-antivirale-orale-1