Avertismentul ESEM: Schimbările climatice sunt, de asemenea, o urgență de sănătate

europa, glob, schimbari climatice

SURSA FOTO: Dreamstime

Se preconizează că schimbările climatice vor avea un impact sever asupra serviciilor de urgență din întreaga lume, potrivit unui studiu realizat de Societatea Europeană de Medicină de Urgență (ESEM). Cercetarea, care va fi publicată în European Journal of Emergency Medicine, a implicat 42 de focus grupuri din 36 de țări din 13 regiuni ale ONU.

Schimbările climatice sunt o urgență de sănătate

Cercetarea, care va fi publicată în European Journal of Emergency Medicine, a implicat 42 de focus grupuri din 36 de țări din 13 regiuni ale ONU.

Studiul a constatat că gravitatea impactului schimbărilor climatice asupra sistemelor de sănătate și a asistenței de urgență a fost în medie de 7, iar 62% dintre respondenți au declarat că guvernele lor sau factorii de decizie politică nu au evaluat impactul schimbărilor climatice asupra serviciilor de urgență.

Studiul a arătat, de asemenea, că primele trei riscuri majore au fost poluarea, inundațiile și valurile de căldură, în timp ce trei riscuri minore au fost valurile de frig, incendiile de vegetație și bolile transmise prin vectori precum malaria. Cel mai mare impact ar trebui să fie creșterea cererii de servicii medicale de urgență. Grupurile de discuții au clasificat pregătirea planurilor strategice și educația drept cele mai importante două acțiuni strategice.

Țările cu venituri ridicate au fost cele mai preocupate de riscurile valurilor de căldură, ale valurilor de frig și ale incendiilor de vegetație, cel mai mare impact fiind creșterea numărului de pacienți. Țările din nordul Europei și din estul Mediteranei au fost preocupate de strămutarea populației și de perturbarea serviciilor de bază.

Țările cu venituri mici și medii au clasificat impactul schimbărilor climatice asupra producției alimentare și perturbarea serviciilor de sănătate drept cele mai semnificative riscuri.

Diferențe semnificative între regiuni

Studiul a constatat, de asemenea, diferențe semnificative între regiuni în ceea ce privește riscurile de boli transmise prin vectori, boli legate de climă, incendii de vegetație, fenomene meteorologice extreme și penurii alimentare. Australasia, America Centrală și Africa Sahariană de Sud au avut cele mai mari preocupări cu privire la aceste riscuri în comparație cu regiunile europene.

Societatea Europeană de Medicină de Urgență a cerut națiunilor să pună în aplicare planuri de atenuare a impactului schimbărilor climatice asupra serviciilor medicale de urgență și va înființa un grup de lucru permanent pentru a sprijini, ajuta și monitoriza acțiunile de atenuare a efectelor schimbărilor climatice asupra serviciilor medicale de urgență.

Dr. Roberta Petrino, director al Departamentului de Urgență de la Ente Ospedaliero Cantonale, Lugano, Elveția, este coautor al raportului, declarând că necesitatea de a pune în aplicare acțiuni de atenuare a schimbărilor climatice este considerată importantă peste tot, în special în serviciile de medicină de urgență, scrie MedicalXpress.