Unele ţări exportatoare de cereale de bază sunt tentate să-şi reţină recoltele, de frica unor lipsuri ulterioare sau a scăderii preţurilor, însă alte ţări, mai fragile, aflate la celălalt capăt al lanţului alimentar mondial, riscă să se confrunte cu penurii grave, avertizează cele trei organizaţii, citate de AFP.
”Incertitudinile legate de disponibilitatea hranei pot declanşa un val de restricţii în exploatare”, care să provoace la rândul ei ”o penurie pe piaţa mondială”, subliniază chinezul Qu Dongyu, care conduce Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi brazilianul Roberto Azevedo, conducătorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Ei consideră că este ”importantă” asigurarea schimburilor comerciale, ”în vederea evitării unor penurii alimentare” mai ales în ţările cele mai sărace. Rusia a hotărât să vândă un milion de tone de grâu provenind din stocurile sale de rezervă pe piaţa sa internă, cu scopul de a limita creşterea preţurilor pe plan intern, a anunţat miercuri dimineaţa cabinetul Agritel. Măsura vizează scăderea presiunii. Potrivit News.ro, experţi de la FAO, agenţia ONU însăcrinată cu agricultua şi alimentaţia, avertizează că ”restricţiile la export” conduc uneori la foamete în alte colţuri ale globului.
După criza financiară din 2007, ”câteva ţări producătoare de orez, ca India şi Vietnamul, au impus restricţii la export, deoarece erau îngrijorate de creşterea preţurilor, ceea ce a făcut, în schimb, să crească preţul la nivel mondial şi a contribuit la crearea unor revolte ale foametei îna numite ţări în curs de dezvoltare”, aminteşte Abby Abbassian, economistul principal la FAO, contactat telefonic de AFP la Roma.
Grija lor este atât ”micşorarea răspândirii virusului” în acest sector, cât şi ”menţinerea lanţurilor de aprovizionare alimentară”. În vremea pandemiei, alimentaţia a devenit prioritară pentru sute de milioane de persoane izolate în lume. ”În perioade ca aceasta cooperarea internaţională este esenţială. Trebuie să ne asigurăm că reacţia noastră faţă de pandemia COVID-19 nu crează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esenţiale şi nu exacerbează foametea şi malnutriţia”, subliniază aceştia.