"Boardul director a scos în evidenţă urgenţa cu care trebuie majorat plafonul de îndatorare şi trebuie convenit asupra detaliilor unui plan de consolidare fiscală pe termen lung", se arată într-un raport anual al FMI cu privire la economia americană.
Consiliul director al FMI crede că procesul de ajustare fiscală ar trebui să înceapă în exerciţiul financiar 2012, iar strategia ar trebui să includă "atât modificări la capitolul cheltuieli, inclusiv reduceri suplimentare în domeniul programelor de sănătate, cât şi măsuri de creştere a veniturilor, inclusiv prin reducerea facilităţilor fiscale".
Recomandările FMI arată spre un compromis între republicani, care susţin o reducere a cheltuielilor, şi democraţi, care preferă o majorare a taxelor. Discuţiile între cele două partide au ajuns într-un punct mort, cu doar câteva zile înainte de termenul limită de 2 august, data la care, în lipsa unui acord, SUA ar putea să intre în incapacitate de plată.
În prezent, FMI estimează că datoria publică a SUA ar urma să ajungă la 99% din Produsul Intern Brut în 2011 şi la 103% din PIB în 2012, în condiţiile în care în luna iunie miza pe o datorie publică de 98,3% în 2011 şi una de 102,3% în 2012.
De asemenea, reprezentanţii FMI estimează că economia americană va înregistra un ritm de creştere cuprins între 2,75 şi 3% începând din 2012 şi după, în condiţiile în care potrivit ultimului raport World Economic Outlook, SUA urma să înregistreze anul viitor o creştere de 2,7%.
Sursa: Agerpres