Germania crede că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a Rusiei
Dacă armata Ucrainei va pierde războiul, armata rusă va ataca și alte state din Europa, precum Republica Moldova, a avertizat ministrul Afacerilor Externe din Germania, Annalena Baerbock, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc la Chișinău.
Ea efectuează o vizită de lucru pentru Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova, inițiată de Germania, România și Franța.
Germania a inițiat această platformă, după ce a izbucnit războiul din Ucraina, prezentând-o ca parte a eforturilor de a stabiliza economia Republicii Moldova și de a o proteja de dezinformarea rusă.
„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă și promovarea stabilizării în ceea ce privește Moldova. Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: că dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea țară la rând”, a spus oficialul german.
La rândul său, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a subliniat ce impact major a avut deja războiul asupra ţării sale, înainte să se discute despre orice posibilă intervenţie militară directă pe teritoriul moldovean.
„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a provocat daune enorme economiei noastre.
Incertitudinea cauzată de război continuă să împiedice grav dezvoltarea noastră economică și va continua să o împiedice atâta timp cât va dura războiul”, a fost mesajul transmis de liderul de la Chişinău.
Armata Rusiei se va mări curând
Avertismentul ei a fost făcut imediat după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prezidențial care prevede creșterea numărului de militari din armata rusă la 2,39 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane de oameni vor fi soldați. Această schimbare va intra în vigoare pe data de 1 decembrie 2024.
Decizia sa a fost luată la scurt timp după ce a spus că, dacă Ucraina va ataca Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, NATO ar putea ajunge să fie implicată direct în războiul, ceea ce ar schimba natura războiului.
O măsură similară a fost luată și în decembrie 2023, când forțele armate ale Rusiei au fost extinse la 2,2 milioane de soldați.
Ministerul Apărării din Rusia nu a vorbit, încă, despre acest nou decret prezidențial. Totuși, în decembrie 2023, instituția respectivă spunea că forțele armate cresc datorită dorinței cetățenilor ruși de a se angaja pe bază de contract. La aceea vreme, instituția respectivă zicea că nu sunt planuri pentru o creștere semnificativă a numărului de persoane recrutate obligatoriu.
Rusia își mărea armata din cauza amenințărilor tot mai mari, cum ar fi desfășurarea forțelor strategice de apărare și expansiunea continuă a NATO.