Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a transmis luni că nu poate spune că dobânzile de politică monetară nu vor mai crește, pentru că nu se știe care va fi situația în Europa
„Eu nu pot să spun în prezent, nu am nicio abilitare de la Consiliul de Administraţie să spun că am câştigat războiul. O bătălie s-a câştigat în sensul că e clar că inflaţia vine în jos. Mai mult de atât nu vă pot spune. Nu mă întrebaţi. Sunt şanse ca într-adevăr să nu mai crească prea mult. Nu pot să vă spun că nu mai cresc dobânzile. Nu sunt suntem în situaţia în care spunem că nu vom mai majora rata dobânzii. Şi să vă spun din ce cauză ca să nu fac un mister mare din asta. Nu ştim ce se întâmplă în Europa. Nu ştim ce înseamnă cuvântul normalizare. Acolo inflaţia în Zona Europa e aproape 2%, unu şi ceva, şi dobânzile sunt zero. Deci au dobânzi real negative de -1,5%. Dacă noi ajungem cu inflaţia spre 3,5% şi dobânda să zicem rămâne la 2,5%, vom avea şi noi dobânzi real negative calculate în felul acesta. Dar nu ştim cu vor fi dobânzile în piaţă. S-ar putea ca prin controlul lichidităţilor să avem dobânzi în piaţă de 3,5%. Inflaţie de 3,5% şi dobânzi de 3,5%. Este şi acesta o imponderabilă”, spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
„Cei care iau credite să îşi facă bine socotelile. Noi nu putem decât să le spunem realitatea. Să îşi facă socotelile, să vadă cât îşi pot permite să se împrumute. Un credit are o singură componentă obligatorie. Nu eşti obligat să iei credit dar eşti obligat să îi dai înapoi. Îndemnul BNR este să fiţi atenţi, să vă faceţi calculele cum trebuie şi lucrurile vor fi sub control”, spune Mugur Isărescu.
Potrivit acestuia, Polonia şi Ungaria au inflaţie de peste 2% şi nu au majorat dobânzile. Isărescu a precizat că dacă România va lua decizia de a majora dobânzile şi a le face real pozitive, atunci s-ar putea confrunta cu intrări de capitaluri străine, care iniţial vor aprecia cursul, dar ar putea crea o altă problemă în condiţiile în care exporturile cresc mai încet decât importurile.