Israelul va continua să se apere în fața acțiunilor Iranului din Siria, a avertizat ministrul de Externe, Yair Lapid, în urma unei întâlniri cu omologul său rus, Sergei Lavrov.
“Aceste arme urmează să fie folosite împotriva noastră”
Reacția oficialului israelian vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la acțiunile Rusiei de a limita atacurile israeliene, potrivit Jerusalem Post.
„Israelul nu va sta liniștit în timp ce Iranul construiește baze teroriste la granița noastră de nord, cu Siria, sau în timp ce Iranul furnizează arme organizațiilor teroriste. Aceste arme urmează să fie folosite împotriva noastră”, a mai spus Lapid. El a precizat că nu poate exista stabilitate regională câtă vreme Iranul își menține prezența și continuă să răspândească teroare.
Lapid a recunoscut „interesele-cheie ale Rusiei în regiune” și a spus că de aceea există mecanismul militar „necesar și eficient” de deconflictualizare între Moscova și Ierusalim.
Duminică, o rachetă rusească lansată din Siria a aterizat în regiunea Gush Dan. Cu două săptămâni înainte, armata rusă din Siria a declarat că sistemul de apărare aeriană pe care l-a furnizat Damascului a doborât 22 din 24 de rachete lansate de Israel.
Ce garanţii a dat Rusia Israelului şi Statelor Unite în 2018?
Israelul și Rusia, care au soldați în Siria, au un mecanism de deconflictualizare în ceea ce privește campania aeriană a Israelului de a bloca Iranul să-și stabilească baze lângă granițele israeliene.
În 2018, armata siriană, ajutată de forţele aeriene ruse şi de miliţiile iraniene, a preluat controlul asupra provinciei sudice care se învecinează şi cu înălţimile Golan din Israel. La momentul respectiv, Moscova a dat garanţii Israelului şi Washingtonului că va împiedica miliţiile susţinute de iranieni să îşi extindă influenţa în zonă. Acordul a forţat mii de rebeli cu sprijin occidental să predea arme grele.
Sursa foto: Dreamstime