Lituania a atras atenția, luni, la summit-ul NATO, că Rusia încearcă să „înghită” Belarusul și că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să facă front comun împotriva Kremlinului, transmite Reuters.
„Belarus a început să piardă și ultimele sale elemente de independență, iar această tendință este foarte periculoasă”, a spus președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la summit-ul NATO.
„Mă aștept ca președintele Biden să trimită un mesaj clar care să reflecte hotărârea și unitatea NATO și în care să reacționeze cu claritate la ceea ce se întâmplă”, a adăugat el, precizând și că NATO nu își va îmbunătăți relațiile cu Rusia atâta vreme cât Moscova continuă să acționeze în acest fel.
„Rămânem uniţi, iar Rusia nu ne va despărţi”
Astăzi, 14 iunie, are loc summitul Alianței Nord-Atlantice, organizat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, Regatul Belgiei, iar prezența președintelui american Joe Biden este un semnal clar pentru revitalizarea alianțelor.
Mai mult, prin acest ”summit al regăsirii”, așa cum a fost etichetat, statele membre NATO doresc să transmită și un mesaj ferm către Rusia și China, unul al unității și al fermității, în contextul parteneriatului strategic Rusia-China, dar și al relațiilor din ce în ce mai tensionate între Moscova și țările occidentale.
În același timp, summitul NATO este, practic, un preambul al întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că Rusia nu poate ”despărți” alianța.
”Vom transmite un mesaj important Moscovei: rămânem uniţi, iar Rusia nu ne va despărţi”, a avertizat Jens Stoltenberg, potrivit Reuters
Liderii celor 30 de state membre ale NATO au sosit încă de duminică seara la Bruxelles, numeroase întâlniri fiind programate înaintea începerii summitului, la ora 11.00 GMT (14.00, ora României)
În timpul acestei reuniunii la nivel înalt – la care va participa, pentru prima oară, și președintele american Joe Biden -, liderii alianței vor trasa liniile prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al NATO, dar și rolul de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030.
Sursă foto: Dreamstime