Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, transmite că studiile arătat că modalitatea dominantă de transmitere a noului coronavirus este pe cale aeriană.
„Contactul cu suprafețele este important doar dacă avem un contact imediat, însemnând minute, zeci de minute, poate o oră nu mai mult cu o suprafață care este contaminată cu secreții provenite de la o persoană bolnavă. Nu contează cât supraviețuiește ci dacă doza infectantă este suficientă ca să producă boala. Deja sunt prea multe chestiuni care nu demonstrează că aceasta ar fi o cale predilectă de transmitere”, a explicat Rafila.
Rafila învinovățește fobia generată de necunoaștere
„Întreba cineva dacă e bine să dezinfecteze pachetele pe care le primește sau alimentele pe care le cumpără prin catering. E o prostie chestiunea asta! Este simplu. Se spală pe mâini și evita contaminarea, deci nu trebuie să dezinfecteze suprafața coletelor, pachetelor și așa mai departe.
Lumea a intrat într-o fobie datorită necunoașterii. Vă spun că știu oameni care evita să ia mâncare prin sistemul de catering pe motivul că s-ar putea îmbolnăvi de coronavirus ceea ce nu s-a demonstrat nicăieri, adică este foarte clar că acest lucru nu se poate întâmpla”, a adăugat Alexandru Rafila, joi seară, la „Sinteza zilei cu Mihai Gâdea”.