Persoanele care suferă de astm sau alergii și sunt nevoite să apeleze la un anumit tip de medicație trebuie să aibă foarte mare grijă, în contextul epidemiei de coronavirus, pentru că medicii i-au încadrat în grupa celor cu grad mare de risc, în cazul unei îmbolnăviri cu COVID - 19.
O anume clasă de medicamente împotriva astmului sau alergiior ar putea crește riscul în cazul infecției cu coronavirus.
Astfel, persoanele care iau o clasă de hormoni steroizi numiți glucocorticoizi pentru afecțiuni cum ar fi astmul, alergiile și artrita pot fi incapabili să reacționeze cu un răspuns normal la stres.
Ce sunt glucocorticoizii
În consecință, gradul de risc este ridicat pentru cei infectați cu virusul care provoacă COVID-19, conform un nou editorial publicat în Journal of Endocrine Society of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Glucocorticoizii sunt o clasă de medicamente utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni inflamatorii și administrate pe mai multe rute diferite, inclusiv tablete, creme topice și medicamente inhalate.
Pacienții care iau aceste medicamente pot fi mai susceptibili la COVID-19 ca urmare a medicamentelor care suprimă sistemul imunitar. De asemenea, pot suferi o boală mai severă odată infectați, deoarece aceste medicamente suprimă propriul răspuns de steroizi la infecție.
Grupe de pacienți cu risc crescut
Terapia suplimentară injectabilă cu glucocorticoizi în acest cadru poate inversa riscul de eșec suprarenal potențial fatal și ar trebui luată în considerare în fiecare caz, informează dcmedical.ro.
Iar persoanele cu insuficiență suprarenală, cunoscută și sub numele de boala Addison și insuficiență suprarenală secundară care apare în hipopituitarism ar trebui să fie, de asemenea, mai precaute.
Dacă pacienții prezintă simptome, cum ar fi tuse continuă uscată și febră, ar trebui să își dubleze doza orală de glucocorticoid imediat și să continue acest lucru până când febra a scăzut. De asemenea, aceștia vor necesita terapie cu glucocorticoizi injectabili dacă starea lor se agravează.
Rolul endocrinologilor
Endocrinologii pot juca un rol cheie în recunoașterea, gestionarea și implementarea acestor măsuri, potrivit sursei citate.
În rândul persoanelor cu diabet care contractează COVID-19, severitatea bolii pare a fi mai mare decât la persoanele care nu au diabet, în opinia autorilor. Cercetările publicate din provincia Wuhan din China au descoperit că persoanele cu diabet și hipertensiune arterială erau suprareprezentate în rândul pacienților grav bolnavi și celor care au murit.
Oamenii de știință au ajutat deja să fie descoperit modul în care virusul responsabil de COVID-19 intră în celule și se răspândește de la un individ la altul.
Unii au făcut deja observații preliminare cu privire la interacțiunile virusului cu sistemul endocrin.