Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a transmis un avertisment îngrijorător pentru toată Europa. Oficialul susține că armata Rusiei nu este deloc slăbită, iar amenințarea încă este ridicată.
Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, nu crede că Rusia a fost slăbită în mod critic chiar și după nouă luni de război în Ucraina.
„Trebuie să fim sinceri și clari: marina și forțele aeriene rusești sunt mai mult sau mai puțin la fel de mari ca înainte de război”, a declarat Pevkur pentru dpa în timpul unei vizite la Berlin.
Rusia va învăța din „experiența militară”
Deși forțele terestre rusești au pierdut o putere considerabilă, acestea vor avea „mai curând decât mai târziu” dimensiunea pe care o aveau înainte de 24 februarie, când au lansat ofensiva sau chiar mai mare, susține ministrul.
De asemenea, ministrul eston susține că Rusia va învăța din experiența lor militară din Ucraina.
„Nu avem niciun motiv să credem că amenințarea din partea Rusiei este cumva redusă sau că amenințarea pentru NATO este redusă”, a declarat Hanno Pevkur.
Estonia își va aloca 2,84% din PIB pentru apărare
Potrivit ministrului, Estonia intenționează să cheltuiască anul viitor 2,84% din produsul intern brut pentru apărare. În 2024, suma ar urma să crească la 3,2% – cu mult peste obiectivul general al NATO de 2%.
„Aproximativ 1% din propriul produs intern brut a fost deja acordat pentru a sprijini armata Ucrainei”, a precizat el.
Pevkur a avertizat împotriva „oboselii de război” din partea statelor occidentale.
„Este exact ceea ce vrea să obțină Rusia … Rusia este pregătită să sufere mai mult timp”, a mai spus ministrul Apărării din Estonia.
Germania s-a săturat de războiul din Ucraina
Acum însă, după nouă luni, există tot mai multe semne că societatea germană s-a săturat de războiul din Ucraina. Un sondaj realizat luna trecută sugerează că 40% dintre nemți cred, total sau parțial, că NATO a provocat Rusia să invadeze Ucraina.
Acest număr crește la 59% în provinciile care au făcut parte, cândva, din fosta RDG. Aproximativ o treime dintre respondenți împărtășesc opinia conform căreia Ucraina face parte, din punct de vedere istoric, din Rusia și aproximativ același procent este de acord că SUA ar fi înființat laboratoare secrete pe teritoriul ucrainean pentru a dezvolta arme biologice.
Că propaganda Kremlinului a câștigat teren în Germania nu este o noutate. Anti-americanismul, împreună cu pacifismul înrădăcinat în cultura politică a Berlinului, oferă un teren fertil pentru narațiunile Rusiei.