Ministrul Adrian Câciu a susținut că România se împrumută de 10 ani sau poate chiar mai mult la cele mai mari dobânzi din Europa.
„Dobânzile noastre… Nu e o chestiune nouă. România se împrumută să spun la cele mai înalte dobânzi din Europa cred că de 10 ani, poate şi mai mult. Ele se construiesc pe mai multe elemente. Unul dintre ele este ratingul de ţară.
Apropo de acest lucru, ratingurile au fost menţinute de toate cele trei agenţii de rating, perspectivele au fost menţinute de toate trei agenţiile de rating, aşa cum le-am preluat. Din punctul meu de vedere, ţinând cont de situaţia care s-a agravat din perspectiva unei ţări de graniţă, în sensul de riscuri, este o chestiune care arată stabilitate şi faptul că Guvernul şi-a păstrat angajamentele şi de consolidare fiscală, dar şi de acţiune accelerată pentru intervenţie în economie”, a explicat Câciu, întrebat de ce dobânzile la care se împrumută România sunt atât de mari.
Ministrul de Finanțe, despre rata dobânzii de politică monetară
Ministrul de Finanțe a susținut că o altă componentă o reprezintă rata dobânzii de politică monetară, a cărei creştere este translatată în dobânda la care ne împrumutăm pe termen lung.
„Am văzut comparaţii cu ţări cum este Grecia, sau altele. Trebuie să ţineţi cont că aceste ţări au ratingul dat de zona euro şi au rata de dobândă de politică monetară foarte scăzută. De altfel, foarte multe reproşuri există în Europa că Banca Centrală Europeană încă nu a crescut dobânzile de referinţă.
Noi avem totuşi o creştere a ratei dobânzii de politică monetară de un punct procentual. Dacă vedem, e translatată în creşterea dobânzilor între noiembrie şi prezent, cam un punct procentual e la dobânzile la care ne împrumutăm pe termen lung”, a punctat ministrul Finanţelor.
România a acumulat foarte multe datorii din spate
Inflația este un alt aspect semnalat de Adrian Câciu.
„Al treilea: inflaţia. Dobânda nu poate să se ascundă de inflaţie. Dobânda întotdeauna va îngloba în ea inflaţia aşa cum e ea previzionată.
Dar, foarte important de remarcat este că dobânzile din perspectiva definiţiei lor sunt real negative, pentru că sunt sub inflaţie. Este o mare diferenţă faţă de criza din 2008-2010 când dobânzile erau cu 2-3 puncte procentuale peste inflaţie”, a mai spus Câciu.
Potrivit ministrului de Finanțe, România are un deficit de finanţat, foarte multă datorie care vine din spate, anul acesta datoriile cumulate în anii trecuţi fiind de circa 80 miliarde lei.