Grupul celor opt (G8) este format din statele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Rusia a preluat miercuri președinția anuală a Grupului celor mai dezvoltate opt state (G8), propunând crearea de mecanisme eficiente de combatere a celor mai mari amenințări cu care se confruntă lumea, precum terorismul și traficul cu stupefiante, consemnează miercuri agenția EFE. Principalul obiectiv al mandatului său, enunțat de președintele Vladimir Putin, este garantarea creșterii stabile a economiei mondiale, în lipsa căreia nu există stabilitate, scrie Agerpres.
‘Amenințările la adresa dezvoltării stabile sunt tot mai diverse. Se multiplică focarele de violență și de conflicte sociale, se epuizează sistemul de drept internațional’, a menționat Vladimir Putin, într-un mesaj difuzat cu ocazia preluării acestei președinții. Liderul de la Kremlin a adăugat că lumea este afectată de convulsii economice, dezastre naturale și catastrofe ecologice și, având în vedere relațiile de interdependență, ‘problemele unei țări sau regiuni capătă inevitabil o dimensiune globală’.
După ce a avertizat că instrumentele de luptă împotriva crizei nu sunt îndeajuns de eficiente, Putin a spus că, în acest context, G8 trebuie să se concentreze pe provocările prezente și pe cele care se prefigurează și ‘să-și asume responsabilități pentru viitor’.
Președinția rusă a G8, preluată după ce diplomația de la Moscova a întregistrat anul trecut succese notabile, precum acordul privind eliminarea arsenalului nuclear sirian sau acordul preliminar asupra programului nuclear iranian, propune partenerilor săi ‘elaborarea de mecanisme colective pentru a pune sub control riscurile cele mai substanțiale’, a indicat liderul rus, subliniind că deviza acestei președinții, ‘Gestiunea riscurilor pentru garantarea creșterii stabile într-o lume sigură’, reflectă prioritățile diplomației ruse în acest mandat. ‘Este vorba despre lupta împotriva traficului cu droguri, terorismului și a extremismului, soluționarea conflictelor regionale, apărarea sănătății populației și crearea unui sistem global de gestiune a riscurilor în caz de dezastre naturale sau tehnologice’, a explicat Putin.
În același timp, liderul de la Kremlin a punctat că obiectivul principal este garantarea creșterii stabile a economiei mondiale, pentru că altfel va fi ‘greu de combătut instabilitatea la alte capitole’. ‘Avem în vedere să intensificăm activitatea comună pentru stimularea creșterii economice globale, pentru reducerea șomajului și eliminarea barierelor protecționiste în comerț și investiții’, a detaliat Putin. El a mai subliniat că Rusia nu consideră G8 ‘un fel de club elitist al liderilor mondiali care discută cu ușile închise despre destinele umanității’, ci ‘este deschisă dialogului și cooperării’.
Summitul G8 de anul acesta este al 40-lea de la constituirea acestui grup informal în anul 1973, când a reunit în G6 Statele Unite, Japonia, Germania, Italia, Franța și Marea Britanie, devenind apoi G7 în 1975 prin alăturarea Canadei și G8 prin primirea Rusiei, care face parte din grup din anul 1994, dar a devenit membră cu drepturi depline în anul 2002