Copiii în vârstă de cel puţin 12 ani ar trebui să poarte mască în aceleaşi condiţii ca adulţii pentru a ajuta la limitarea răspândirii COVID-19, în timp ce în cazul copiilor cu vârste cuprinse între şase ani şi 11 ani decizia trebuie luată pe baza evaluării punctuale a riscurilor, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite sâmbătă Reuters.
Copiii cu vârste de 12 ani şi mai mari ar trebui să poarte masca mai ales atunci când nu poate fi garantată o distanţă de minim 1 metru faţă de alte persoane şi când în zonă există transmitere comunitară a noului coronavirus, indică un document al OMS şi UNICEF datat 21 august.
În privinţa copiilor cu vârste între şase ani şi 11 ani, purtarea măştii depinde de o serie de factori, printre care intensitatea transmiterii coronavirusului în zonă, capacitatea copilului de a folosi masca, accesul la măşti şi supervizarea adecvată din partea unui adult.
De asemenea, trebuie ţinut cont de impactul potenţial asupra învăţării şi dezvoltării psiho-sociale şi de interacţiunile pe care copilul le are cu persoane cu grad ridicat de îmbolnăvire gravă.
Pe baza siguranţei şi a interesului general al copilului, copiilor cu vârste mai mici de cinci nu trebuie să li se ceară purtarea măştii, au menţionat cele două organizaţii. Peste 23 de milioane de persoane la nivel mondial au fost raportate ca fiind infectate cu noul coronavirus după identificarea acestuia în China la finalul anului trecut, iar 798.997 de oameni au decedat din cauza COVID-19, potrivit unui bilanţ Reuters.
Când se va termina pandemia coronavirus
Organizaţia Mondială a Sănătăţii speră ca pandemia de COVID-19 să fie mai scurtă decât gripa spaniolă din 1918 care a durat mai puţin de doi ani, a declarat vineri şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, dacă lumea se uneşte şi reuşeşte în căutarea unui vaccin, relatează Reuters. OMS a fost mereu prudentă în a avansa estimări privind durata pandemiei atâta timp cât nu există un vaccin cu eficienţă dovedită.
Tedros a spus că în cazul gripei spaniole din 1918 „au fost necesari doi ani pentru a-i pune capăt”.
„Iar în situaţia în care ne aflăm acum, cu mai multă tehnologie, cu mai multă conectivitate, virusul a avut o şansă mai bună de răspândire, se poate mişca repede pentru că suntem mai conectaţi acum”, a declarat el în cadrul unei briefing de presă de la Geneva.