Succesul operațiunilor de evacuare a civililor și, ulterior, a luptătorilor din vasta oțelărie Azovstal, din portul ucrainean devastat, arată calea de întoarcere spre negocieri mai ample pentru a pune capăt conflictului brutal, a declarat Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar.

„Aceste operațiuni nu ar fi putut avea loc dacă nu ar fi existat o cooperare între Federația Rusă și autoritățile ucrainene”, a declarat el reporterilor la Geneva.

„Aș vrea să cred că faptul că această cooperare a funcționat relativ bine, cu siguranță mai bine decât în săptămânile anterioare ale acestui război. Acest lucru sugerează că există ceva pe care se poate construi.”

ONU cere reluarea negocierilor

Griffiths a făcut apel la reluarea discuțiilor găzduite de Turcia, insistând: „Trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor.

Turcia a găzduit o întâlnire între negociatorii de la Moscova și Kiev la Istanbul și o alta între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul ucrainean Dmytro Kuleba în Antalya, în martie.

La rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că dorește să pregătească terenul pentru un summit la Istanbul între președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelensky.

Cu toate acestea, Kievul a declarat săptămâna aceasta că discuțiile sunt „suspendate”, acuzând Moscova că nu a reușit să găsească zone de compromis.

Avertismentul ONU! Urmează o criză alimentară globală

Griffiths, care tocmai s-a întors dintr-o călătorie din Cornul Africii, unde secetele consecutive au împins milioane de oameni în sărăcie extremă și în pragul foametei, a subliniat, de asemenea, necesitatea urgentă de a elibera cereale ucrainene.

Înainte de invazia Rusiei asupra vecinului său în februarie, Ucraina era considerată coșul de pâine al lumii, exportând 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale.

Aceasta reprezintă 12% din grâul planetei, 15% din porumb și jumătate din uleiul de floarea-soarelui.

Acum, cu porturile ucrainene blocate, ONU a avertizat că războiul ar putea crea o criză alimentară globală care ar putea duce la ani de foamete în masă.

„Trebuie să se acționeze urgent, deoarece în Ucraina silozurile sunt pline de grânele de la ultima recoltă, iar următoarea recoltă se apropie în curând”, a declarat Griffiths.

„Ei au nevoie de un loc unde să pună acele cereale și noi trebuie să ducem cerealele lor în țările care au nevoie de ele. Avem nevoie ca acele recolte să fie plantate, iar lumea are nevoie de pace în Ucraina, așa cum o merită și oamenii din Ucraina.”, a mai spus reprezentantul ONU.