„În numele Comitetului European al Regiunilor, lansez un apel pentru a evita diminuarea investițiilor care aduc îmbunătățiri în viața cetățenilor din orașe și regiuni”, a afirmat președintele CoR, dl Apostolos Tzitzikostas, cu două zile înaintea summitului european special dedicat bugetului UE.
„Trebuie să continuăm să investim banii contribuabililor în comunitățile locale, atât în beneficiul plătitorilor neți, cât și al beneficiarilor neți. Reducerea fondurilor UE pentru spitale și școli, transport local, mediu, universități și întreprinderi mici ar reprezenta un eșec pentru cetățeni, și un cadou făcut populiștilor”, a adăugat președintele CoR.
„Pentru majoritatea statelor membre, finanțarea UE pentru coeziune, agricultură și dezvoltare rurală reprezintă aproximativ 50 % din totalul investițiilor publice. Nu este vorba doar de solidaritatea dovedită de UE, ci și de stimularea creșterii economice, a creării de locuri de muncă și a pieței unice, care ne aduce beneficii tuturor”, a spus în continuare președintele Tzitzikostas.
„Sunt profund îngrijorat de riscul de subminare a acelor politici care aduc Europa mai aproape de cetățeni și pe cetățeni mai aproape de Europa. Suntem conștienți de impactul financiar al Brexitului, dar costurile lui nu ar trebui să cadă pe umerii orașelor și regiunilor. Nu este vorba doar de bani, ci și de o investiție în viitorul cetățenilor noștri”, a spus el în încheiere.
Vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor, dl Vasco Alves Cordeiro, a formulat de asemenea unele observații în vederea summitului.
„Ultima propunere privind CFM lovește din plin în politica de coeziune, printr-o scădere de 12 % în comparație cu cadrul actual și cu rate de cofinanțare care rămân sub nivelul celor din perioada actuală. Decizia de a reduce sprijinul pentru dezvoltarea regională, în special cel prin intermediul politicii de coeziune, nu va aduce UE mai aproape de cetățenii săi. Având mai puțină susținere din partea UE, regiunile și orașele nu vor fi reuși să facă mai mult pentru cetățenii lor și pentru UE. UE trebuie să ia în considerare, în primul rând, inegalitățile din ce în ce mai mari. Acest CFM este singura șansă a liderilor europeni de a pune UE pe calea către o egalitate durabilă și o tranziție echitabilă, care să nu neglijeze nicio localitate și niciun cetățean. Un eșec în acest sens ar știrbi din credibilitatea proiectului european. A sosit momentul ca statele membre ale UE să treacă la fapte.”