Avertisment fără precedent din partea Rusiei! Nimeni nu se aștepta la așa ceva. NATO, în corzi

Ambasadorul rus pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Nikolai Korciunov, spune că există riscul apariției de incidente în zona Arcticii, după ce activitatea Alianței Nord Atlantice a crescut în zonă.

”Recenta amplificare a activității NATO în Arctica reprezintă un motiv de îngrijorare. Un alt exercițiu militar la scară largă al Alianței a avut loc, recent, în Norvegia. În opinia noastră, aceasta nu contribuie la securitatea regiunii”, spune Nikolai Korciunov, care este și reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic.

Acesta a mai spus că acțiunile Alianței Atlanticului de Nord riscă posibilitatea de incidente neintenționate, care ar putea aduce prejudicii grave ecosistemului zonei arctice, pe lângă riscurile de securitate. Cu toate acestea, el nu a spus exact la cel fel de incidente neintenționate se referă.

Amintim că în urmă cu o lună, Finlanda și Suedia au participat în Norvegia la un exercițiu militar al Alianței Nord Atlantice, numit Cold Response 2022. Acest exercițiu a avut loc pentru a testa capacitatea aliaților de a se apăra în cazul unei agresiuni, în condiții de frig și într-un mediu dificil.

Rusia anunță posibilitatea mutării armelor nucleare

În prezent, Finlanda și Suedia iau în calcul aderarea la NATO, lucru care nu este văzut cu ochi buni de către Rusia. Potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, dacă cele două țări vor fi membre ale Alianței, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune.

Pentru a face acest lucru, apropiatul lui Vladimir Putin spune că Moscova va urma să mute armele nucleare în regiunea baltică, însă Lituania spune că acestea deja sunt prezente în regiune.

”Actualele amenințări ruse sunt destul de ciudate, în condițiile în care, chiar și fără actuala situație de securitate, știm că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei”, spune Arvydas Anusauskas, ministrul lituanian al Apărării.

Ministrul lituanian spune că Rusia a mutat aceste arme în regiune încă de dinaintea războiului din Ucraina.

”În Kaliningrad au fost întotdeauna păstrate arme nucleare iar comunitatea internațională și țările din regiune sunt perfect conștiente de acest lucru”, adaugă ministrul Arvydas Anusauskas.

Premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a intervenit în acest sens și spune că amenințările Rusiei nu sunt o noutate.