Presa internaţională relatează de tot mai multe cazuri tragice, de persoane care şi-au pierdut viaţa după ce au luat „tratamente după ureche” pentru COVID-19.
De pildă, un bărbat a murit, iar o femeie este în stare critică în Statele Unite după ce s-au tratat cu o substanță numită clorochină, promovată de Donald Trump drept tratament pentru coronavirus, în ciuda avertismentelor specialiştilor. Oficialii direcţiei de sănătate din Arizona au anunţat că cei doi au înghiţit fosfat de clorochină, substanţă folosită pentru curăţarea acvariilor, cu doar 30 de minute înainte de a ajunge la spital.
„Date fiind incertitudinile care planează în jurul COVID-19, înţelegem că oamenii înceacă să găsească noi metode pentru a preveni sau trata virusul, dar auto-medicaţia nu e cea mai bună soluţie. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este ca spitalele de urgenţă să fie invadate de persoane care cred că au găsit un leac miraculos”, a spus doctorul Daniel Brooks, directorul Centrului de informare antidrog.
Hidroxiclorochina are efecte pozitive, doar sub supravegherea medicilor
Didier Raoult, directorul Institutului Universitar Medical din Marsilia, a explicat că a efectuat un studiu clinic în care a tratat 25 de pacienţi cu COVID-19 cu hidroxiclorochină. După şase zile, doar 25% dintre pacienţii care au luat acest medicament mai aveau virusul în organism. În schimb, 90% dintre cei care nu au luat hidroxiclorochină au continuat să fie purtători ai noului coronavirus.
Studiul a demonstrat că hidroxiclorochina şi azitromicina, în combinaţie, sunt foarte eficiente în tratarea COVID-19. Potrivit cercetătorilor, pacienţii care au participat la studiu au învins virusul în jurul celei de-a cincea zile de tratament. Experţii avertizează însă că este nevoie ca studiile să fie aprofundate, existând încă incertitudini cu privire la eficacitatea tratamentului, scrie ziare.com. În urma acestui anunţ, gigantul farmaceutic francez Sanofi s-a oferit să doneze milioane de cutii de Plaquenil (numele variantei comerciale pentru hidroxiclorochină) pentru a continua testele.
În Franţa, deja multe farmacii au fost copleşite de cererea mare a acestor medicamente în ultimele zile. Chiar şi aşa, experţii avertizează că nu ar trebui ca hidroxiclorochina să fie considerată o cură miraculoasă.
Antiinflatoarele fără prescripţie pot ucide
Şi în Franţa, un tânăr în vârstă de 28 de ani a murit duminică de insuficienţă respiratorie acută legată de coronavirus. Potrivit presei, tânărul, operat recent pentru o hernie de disc, lua ibuprofen pentru a atenua durerea. Acest antiinflamator i-ar fi agravat simptomele şi ar fi dus la moartea sa.
„Prescripţia medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, unele dintre care sunt vândute fără reţetă în farmaciile din oraş, trebuie să fie strict controlată”, a declarat medicul Thierry Piche. De asemenea, profesorul a amintit că există „un risc foarte real de a determina agravarea simptomelor respiratorii la pacienţii cu COVID-19 prin luarea de medicamente antiinflamatorii şi cortizon.
„Persoanele care au suspiciunea că au contractat noul coronavius nu ar trebui să ia popularul medicament ibuprofen fără consultarea medicului”, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, evidenţiind existenţa unor cercetări în desfăşurare privind posibile efecte negative.