Analistul economic Radu Crăciun avertizează într-o postare pe blogul său personal în privința plății pensiilor private de la Pilonul II. Potrivit acestuia plata acestor sume reprezintă „drumul spre iad”, chiar dacă acesta este „pavat cu intenții bune”.

Amintim că, autoritățile pregătesc modificări importante în ceea ce privește plata pensiilor private în Pilonul II. Printre țintele asumate în cadrul PNRR intră și modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul Pilonului II.

Aici intră și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

Radu Crăciun: Nu există interes financiar ascuns

„Săptămâna aceasta, una dintre temele dominante în spațiul public a fost modul de plată a sumelor acumulate în conturile individuale ale pensiilor private pilon 2. Dezbaterea a fost legată de măsura în care participanții ar trebui să aibă posibilitatea să își scoată toți banii odată sau doar prin plăți eșalonate lunar, similar pensiei publice. Și vă propun să discutăm principiul, lăsând la o parte acea perioadă de 12 ani, care, din punctul meu de vedere, nu are niciun fundament.

Înainte de a face orice alte considerații, trebuie să fac câteva precizări menite să elimine o importantă suspiciune pe care am văzut-o exprimată nu o dată.

Pentru un administrator de fonduri de pensii, modalitatea în care se vor plăti banii, sumă unică sau eșalonat, este total irelevantă din perspectiva veniturilor sale. Aceasta deoarece plățile eșalonate către participanți vor fi făcute de către entități dedicate acestui proces. În momentul în care un beneficiar de pensii private pilon 2 va îndeplini condițiile de vârstă pentru accesarea banilor, fondul de pensii va vira integral suma acumulată către entitatea plătitoare.

Cu alte cuvinte, indiferent de cum se va face plata către beneficiar, pentru fondurile de pensii actuale plata va fi unică, către fondul specializat în plăți. Acestea fiind spuse, sper că am lămurit faptul că nu există vreun interes financiar ascuns pentru promovarea plăților eșalonate. Un eșec al atingerii acestui obiectiv ar pune sub semnul întrebării întregul proiect și cred cu tărie că ar fi incorect.

Aș începe prin a aminti că pilonul 2 a fost conceput ca o soluție de asigurare financiară complementară pilonului 1, adică pensiilor de stat. Odată cu lansarea pilonului 2, contribuțiile la asigurări sociale au căpătat două destinații: bugetul de asigurări sociale, pentru plata pensiilor actuale, și fondurile de pensii administrate privat, în conturi individuale. Împerecherea contribuțiilor, care intră apoi într-un proces de alocare diferit, ar trebui să aibă, în oglindă, și împerecherea beneficiilor”, a spus Radu Crăciun, pe blogul personal.