Avertismentul teribil din Germania: Să nu presupuneți că „imperialistul” Putin nu va ataca și alte țări

Vladimir Putin

Sursa: Twitter

Cancelarul german a avertizat că regimul lui Vladimir Putin poate decide oricând să atace ți alte țări, nu numai Ucraina. Acesta consideră că actuala politică a liderului de la Kremlin este una imperialistă și dorește să restabilească vechea semnificație a Rusiei.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că nimeni nu poate presupune că Rusia nu va ataca alte țări, având în vedere încălcarea dreptului internațional în Ucraina, iar Germania va sprijini Finlanda și Suedia dacă acestea vor decide să adere la NATO, transmite Reuters.

Rusia poate ataca oricând și alte țări

Invazia Rusiei în Ucraina a încălcat ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial și forțează Europa să își consolideze strategia de apărare, a declarat Scholz într-o declarație acordată presei, alături de prim-miniștrii Suediei și Finlandei, Magdalena Andersson și Sanna Marin. Cei doi lideri s-au alăturat cabinetului german pentru a discuta situația de securitate a Europei.

De la invazia Rusiei în Ucraina, pe care Rusia o descrie ca fiind o „operațiune militară specială”, Finlanda și Suedia au luat în considerare posibilitatea de a solicita aderarea la alianța militară occidentală NATO, ceea ce ar marca o schimbare majoră de politică pentru regiunea nordică.

„Nimeni nu poate presupune că președintele și guvernul rus nu vor încălca și în alte ocazii dreptul internațional prin violență”, a declarat Scholz.

Într-un interviu separat acordat revistei Stern, Olaf Scholz a fost citat spunând că politica președintelui rus Vladimir Putin este imperialistă și că acesta consideră țările vecine ca fiind curtea proprie a Rusiei.

Putin vrea să restabilească vechea semnificație a Rusiei

„Vrea să își extindă teritoriul și să împingă granițele cu violență”, a spus el. „El încearcă cu disperare să restabilească vechea semnificație a Rusiei într-o lume care s-a schimbat”.

Vladimir Putin părea să vrea să captureze o parte din estul și sudul Ucrainei, stabilind acolo o nouă linie de contact care ar duce în cele din urmă la o încetare a focului, a spus el.

„Aceasta nu va fi o soluție durabilă”, a spus el. „Putin trebuie să ajungă la o înțelegere cu Ucraina”.

În contextul posibilei aderări la NATO, Sanna Marin a precizat că Finlanda are capacități de apărare credibile și o voință puternică de a se apăra.

„Am menținut o armată de recruți puternică și modernă, capabilă să opereze și pregătită să acționeze împreună cu NATO”, a spus ea.