Comitetul de politică monetară al băncii a votat pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 2,25% la 3%, cea mai semnificativă creştere din 1989 şi cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, potrivit Dailyrecord.

La scurt timp după anunțul Băncii, jurnalistul a postat un mesaj pe rețelele de socializare pentru a oferi o perspectivă imediată. El a avertizat persoanele care au credite ipotecare cu rate variabile că se pot aștepta să-și vadă ratele crescând cu 40 lire sterline pe lună și cu 480 de lire pe an pentru fiecare 100.000 de lire din ipoteca respectivă. De asemenea, i-a avertizat pe cei care au un cont de economii că majoritatea băncilor mari „vor continua să plătească mărunțiș ”.

Rata inflaţiei va atinge cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Banca Angliei a avertizat că majorarea dobânzii-cheie ar putea însemna o sumă în plus, anual, de aproximativ 3.000 de lire sterline, la plățile ipotecare pentru acele gospodării care urmează să reînnoiască rata fixă ​​existentă.

Banca Angliei estimează că rata inflaţiei va atinge în acest trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de aproximativ 11%, iar în trimestrul trei din 2022 Marea Britanie a intrat deja în recesiune, care ar putea dura doi ani, notează Dailyrecord.

Mai bine renunțați și schimbați

În mesajul postat pe Twitter, Lewis, fondatorul MoneySavingExpert.com a scris: „Banca Angliei a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 0,75% puncte, până la 3%. Creditele ipotecare cu rată variabilă/de urmărire vor crește cu aproximativ 40 lire sterline pe lună (480 lire sterline pe an) pentru fiecare 100.000 de lire din creditul ipotecar”.

Comentând impactul acstei decizii a Băncii asupra celor care au economii, Martin a spus: „Conturile celor care au economii vor crește, probabil, dar poate dura o lună. Cele mai multe dintre băncile mari vor continua să plătească mărunțiș, așa că renunțați și schimbați”.

Banca Angliei spune că lucrurile se putea înrăutăți

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat că lucrurile s-ar putea înrăutăți pentru toți britanicii, dacă Banca nu ar crește rata dobânzii de referință, care ar putea afecta deținătorii de credite ipotecare cu 3.000 de lire sterline pe an. „Înțelegem dificultățile situației în care ne aflăm și dificultățile cu care se confruntă deținătorii de credite ipotecare. Dacă nu luăm măsuri pentru a reduce inflația, lucrurile se vor înrăutăți”, a declarat șeful Băncii Angliei.

„Anunțul de azi nu ar trebui să ducă la rate ipotecare mai mari, dar cred că există un dezavantaj al ratelor ipotecare”, a spus el, adăugând că piața se așteaptă ca ratele ipotecare să scadă.

„Noi majorări ale dobânzii ar putea fi necesare pentru o revenire sustenabilă a inflaţiei la ţintă, deşi la un nivel mai redus decât estimează pieţele financiare. Dacă perspectivele indică presiuni inflaţioniste mai persistente, Banca Angliei va răspunde în forţă, dacă va fi necesar”, susține Banca Angliei.